Agenția de rating Moody’s a schimbat perspectiva României de la stabilă la negativă (VIDEO)

Publicat: 25 04. 2020, 10:18

Agenția de rating Moody’s a scăzut perspectiva României de la stabil la negativ. Decizia agenției nu are legătură cu criza provocată de COVID-19, ci cu majorarea datoriilor ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum și cu deteriorarea poziției externe a țării noastre, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor. În același timp, agenția a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală.

Reprezentanți agenției transmit că este de așteptat ca, în acest an, deficitul guvernamental al țării noastre să ajungă la 7,7% din PIB, iar nivelul datoriei ca procent din PIB să crească la 43,7%, de la 35,2% din anul 2019.

”Agenția de rating precizează că modificarea perspectivei a avut în vedere deteriorarea structurală a finanțelor publice, agravată de creșterea datoriilor pe termen lung ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum și deteriorarea poziției externe a României”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Finanțelor.

Factorii care pot duce la o revenire a perspectivei de țară

Unii dintre factorii care pot duce la o revenire a perspectivei de țară suntîmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor și reducerea cheltuielilor curente. Acestea ar trebui să fie competate de alte măsuri care să influențez în mod pozitiv sustenabilitatea fiscală. Este vorba desprecreșterea cheltuielilor de investiții și reducerea constantă a deficitului de cont curent.

În acest context, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a precizat că”anunțul Moody’s confirma că prioritățile actuale ale Ministerului Finanțelor Publice, respectiv adoptarea și implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 și relansarea economică a României sunt corecte și responsabile. Numai după adresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală”.

În ceea ce privește reconfirmarea retingului de țară, decizia a fost luată ținând cont de”potențialul de creștere economică solidă al României, chiar și în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precum și capacitatea instituțională moderată a statului român”, mai menționează sursa citată.

Economist: Viața de zi cu zi a oamenilor nu va fi afectată

Economiștii susțin însă că acest anunț nu va afecta vizibil viața de zi cu zi a oamenilor.

”Nu este o veste nouă. Am mai avut o retrogradare de la o altă agenție care monitorizează ratingul de țară al României, iar pe cetățean acest lucru nu îl afectează direct”, a declarat economistul Adrian Bența, pentru B1 TV.

Acesta a explicat că datoria este una mică în comparație cu cea a altor țări.

”Din păcate, avem o creștere a datoriei, mai ales că noi am plecat de la zero în 1989. Astăzi este undeva la 40% din PIB. Ca procent, este o datorie mică față de alte state din Uniunea Europeană. De exemplu, Germania are 80%”, a mai spus Bența.

Specialistul susține că o lege de majorare a pensiilor ar fi inutilă în acest moment.

„Legea pensiilor este o lege electorală și, în acest moment, când încă nu am terminat cu pandemia și nu am început restartarea economiei, este prematur din punct de vedere economic să vorbim despre legea pensiilor. Suntem, într-adevăr, cu ratinguri negative, dar depinde doar de noi, ca țară, să luăm niște decizii astfel încât să ne fie mai bine economic”, a mai spus Adrian Bența.

Și agenția Fitcha înrăutățit perspectiva României

Pe 18 aprilie, ministrul Florin Cîțu anunța căagenția de evaluare financiară Fitch a păstrat rating-ul României,dar a înrăutățit perspectiva țării noastre.

„Agenția de rating Fitch A PĂSTRAT rating-ul României dar a scăzut perspectiva.În condițiile crizei prin care trece astăzi economia globală PĂSTRAREA rating-ului arată ÎNCREDEREA pe care o are agenția de rating în măsurile luate de acest guvern.Înrăutățirea perspectivei este un AVERTISMENT CLAR dat de agenția de rating populiștilor din Parlament”, a scris atunci Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook.

Premierul Ludovic Orban: PrioritateaGuvernului este plata pensiilor și a salariilor

Recent, premierul Ludovic Orban a dat asigurări, în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, că prioritatea Guvernului este plata pensiilor și a salariilor.

Avem ca prioritate plata pensiilor. Vom sigura resursele financiare pentru plata pensiilor, a salariilor, pentru susținerea investițiilor. Toată gândirea nostră este pentru o revenire. Toate analizele specialiștilor indică o evoluție în «V» a economiei, adică după o scădere care e destul de bruscă și de mare, după depășirea vârfului epidemiei, există o prognoză de creștere destul de rapidă. Prognozele indică o scădere economică pe anul ăsta, în România, și o creștere economică pe anul viitor, care variază între 4,1 și 6,1 pe 2021”, a spus Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.