Agenția de rating Fitch schimbă perspectiva României de la „stabilă” la „negativă”: Incertitudine politică, deficit bugetar tot mai mare, creștere economică modestă, compromisuri financiare

Agenția de rating Fitch schimbă perspectiva României de la „stabilă” la „negativă”: Incertitudine politică, deficit bugetar tot mai mare, creștere economică modestă, compromisuri financiare
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Agenția de rating Fitch a modificat perspectiva ratingului de credit pe termen lung în valută al României de la „stabilă” la „negativă” și a menținut calificativul la nivelul „BBB-”. Printre cauzele invocate sunt: incertitudinea politică, deficitul bugetar tot mai mare, datoriile tot mai mari și creșterea economică modestă din ultimii trei ani.

Decizia Fitch s-ar putea vedea în creșterea dobânzilor la care Guvernul României se împrumută pe piețele financiare pentru a finanța deficitul.

Fitch, despre criza politică din România

„Incertitudinea politică a crescut la un nivel ridicat și noi credem că acest lucru va avea probabil un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale”, a transmis Fitch, într-un comunicat.

Agenția s-a referit apoi la criza politică ce a dus la anularea alegerilor prezidențiale, dar a invocat și alegerile legislative din care a rezultat „un Parlament mai divizat, cu mai multe partide de extremă dreapta și anti-europene, reflectând polarizarea tot mai mare din societatea românească”.

Despre coaliția care e acum în negocieri, Fitch a scris că are o durabilitate „incertă”, iar faptul că noi alegeri prezidențiale o să se organizeze în martie cel mai devreme va menține această „incertitudine politică ridicată”.

Aceste lucruri „vor întârzia probabil și punerea în aplicare a măsurilor de consolidare fiscală”, consideră agenția de rating.

Fitch, despre deficitul României, datoria publică și creșterea economică

De asemenea, Fitch anticipează acum un deficit bugetar mai mare în cazul României decât la prognoza precedentă: 8,2% din PIB în 2024, peste previziunile din august, de 7,2%. Asta în contextul în care, la începutul anului, Guvernul PSD-PNL își asumase un deficit de 5%. În opinia Fitch, s-a ajuns aici în principal din cauza majorărilor consistente de salarii și pensii dictate de politicieni în context electoral.

„Impactul pe tot anul al majorării pensiilor din septembrie 2024 se va adăuga la presiunile fiscale din 2025, făcând și mai dificilă consolidarea (fiscală) viitoare. (…) Consolidarea fiscală se va confrunta probabil cu compromisuri dificile”, mai consideră agenția.

De asemenea, Fitch mai prognozează că ponderea datoriei publice în PIB va crește de la 49% în 2023 la 62% în 2026.

Totodată, agenția de rating mai reparcă faptul că, anul acesta, „ritmul economiei a încetinit treptat” și „exporturile au fost deosebit de slabe”, în timp ce consumul s-a menținut, date fiind creșterile de salarii și pensii.

„Deși România a avut un istoric solid de creștere economică înainte de pandemie, creșterea medie centrată pe 3 ani a PIB e de numai 1,5% în 2024, comparativ cu mediana actuală de 3,3% „BBB”. (…) Am revizuit în scădere și previziunile privind PIB-ul pentru 2025 și 2026, la 1,4 și, respectiv, 2,2%.”, se mai arată în informarea Fitch.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:57 - Sute de străini veniți la muncă în România, trimiși înapoi. Au fost interziși până la 5 ani în UE
12:55 - „Istoria comunismului în România”, materie obligatorie în școli. Marian Staș: Această piesă extrem de necesară și revelantă vine un pic cam ca nuca în perete, intempestiv, conjunctural (VIDEO)
12:53 - O familie din Anglia a primit o veste tragică înainte de Crăciun. Casa pe care au cumpărat-o în valoare de 330.000 de euro, a ajuns să valoreze un euro
12:28 - Marcel Boloș, despre revizuirea ratingului de țară: Avem o perspectivă negativă care, cumva, trage un semnal de alarmă asupra perioadei actuale (VIDEO)
12:25 - Cât costă un cozonac Dubai cu o săptămână înainte de Crăciun. Cererea este mare
12:20 - Gorghiu (PNL): Dorința noastră e ca toate partidele proeuropene, inclusiv USR, să rămână la masa discuțiilor. Toți va trebui să lăsăm orgoliile de o parte (VIDEO)
12:09 - Primul avion din Siria care a decolat după prăbușirea regimului Assad. Spre ce destinație a mers
12:07 - Ionuț Pucheanu: Când faci o 100.000 de grupuri de WhatsApp, 99% vei rămâne fără niciun răspuns. Cei de la USR sunt mai avangardiști, dar oamenii care chiar vor să facă treabă pun mâna pe telefon, sună și programează întâlnirile (VIDEO)
11:54 - Un vietnamez a înjunghiat un bărbat, în Tulcea. I-a reproșat că făcea karaoke în camera sa
11:43 - Cristina Prună: USR își dorește să guverneze, dar cu reforme și cu o imagine clară despre ceea ce înseamnă bugetul României (VIDEO)