Adrian Vasilescu: Deprecierea în raport cu euro este o tendință regională. BNR intervine, însă efectele sunt limitate
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat, miercuri, că deprecierea leului în raport cu euro reprezintă o tendință regională, mai exact, aproape toate monedele naționale ale țărilor din regiune suferind modificări similare în raport cu moneda europeană, potrivit Mediafax.
Acesta a adăugat că BNR intervine pentru scurtarea perioadei de șoc suferită de leu, însă efectele acestor intervenții sunt limitate. De altfel, Vasilescu a mai spus că deprecierea a avut loc pe fondul unor „vești rele” venite dinspre Grecia și dinspre reuniunea G8.
„Dacă piaţa valutară, începând din 17 mai până în 21 mai, părea să-i imprime leului o nouă tendinţă, de apreciere în raport cu euro, calmarea cursului s-a produs sub influenţa unor informaţii dacă nu liniştitoare cel puţin cu un grad de pesimism ceva mai redus venite de la reuniunea G8. Luni însă bursa ştirilor şi-a schimbat trendul şi pesimismul a revenit. Toate monedele din regiune au suferit noi deprecieri. Banca Naţională a României, care monitorizează cu mare atenţie evenimentele, foloseşte instrumentarul adecvat pentru ca şocurile provocate să aibă durată scurtă şi intensitate minimă. Dovadă că miercuri 23 mai, ca şi în toate celelalte zile de după 8 mai, deprecierea leului a fost minimă, iar în această perioadă leul a pierdut numai 1,26%, în timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87%, forintul unguresc cu 5,16% iar coroana cehă cu 1,85%. Leul manifestă în continuare rezistenţa cea mai solidă în faţă şocurilor externe„, a spus Vasilescu.
Moneda europeană a atins miercuri un nou maxim istoric, după ce în ședința anterioară se apropiase de maximul precedent. Banca Națională a României a cotat un euro la 4,4587 lei, o creștere de 0,0135 lei.
Vezi AICI mai multe detalii despre maximul istoric atins de leu în raport cu euro.