Creșterea accentuată a prețurilor va continua și în 2022, avertizează Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu. În 2021, inflația a presupus tarife mult mai mari la produsele alimentare, nealimentare, dar mai ales la utilități, o chestiune nemaiîntâlnită în Europa.
„România trebuie să înțeleagă are ca sursă inflația globală, dar are şi un specific naţional şi anume haosul care s-a produs în liberalizarea preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale. Acest haos a ajuns să avem o creștere de 46%. Nicăieri nu mai este o asemena creștere. Nicăieri în Uniunea Europeană nu este o situaţie ca la noi care vine cu multe din urmă şi anume media avuției financiare în gospodăriile populației este cu mult sub media Europeană”, a declarat consilierul BNR Adrian Basilescu, pentru Antena 3.
Pentru anul viitor, economistul de la Banca Națională se așteaptă la noi cifre care merită deosebită atenție.
„Nu se ştie cum va fi la anul. Eu o văd mult peste 5% la nivelul zonei euro, pentru că nu va mai beneficia de ceea ce se numește efectul de bază statistic, adică preţurile foarte mici din urmă”, estimează Vasilescu.
În România, rata inflației pentru orizontul de 12 luni a crescut la o valoare medie de 5,43%. Lucrurile păreau calme anul trecut, dar 2021 a venit ca un uragan din punct de vedere al inflației.
„Petrolul a reizbucnit după ce a avut o pauză în decursul anului trecut. Prin martie au fost preţuri scăzute cum nu au mai fost din 1999 la petrol. Chiar în America preţul petrolului a fost zero, negativ. De aceea şi inflația de anul trecut a fost calmă peste tot.
România a avut anul trecut cea mai bună poziție în tabloul european al pieței de consum. O poziție cu nu a avut niciodată şi cum nu a avut nicio altă ţară anul trecut. Şi iată că dintr-o dată, anul acesta, chiar din ianuarie ne-am trezit cu inflația peste noi”, a mai precizat expertul BNR pentru sursa citată.