Adrian Vasilescu (BNR), despre criza provocată de Covid-19: ‘Urgenţa întâi este să nu cadă băncile. Ceva mai rău nu se poate închipui’

Adrian Vasilescu (BNR), despre criza provocată de Covid-19: 'Urgenţa întâi este să nu cadă băncile. Ceva mai rău nu se poate închipui'

Cum era de prevăzut, criza coronavirusului se transformă întrr-o criză economică.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a declarat, marți, că societatea trebuie să înțeleagă că ‘urgenţa întâi este să nu cadă băncile’.

Vasilescu precizează că ‘în relaţia bănci – clienţi trebuie să primeze pragmatismul’.

„Acţiunea trebuie să aibă în vedere urgenţele. Publicul şi întreaga societate românească trebuie să înţeleagă că urgenţa întâi este să nu cadă băncile, să nu cadă vreo bancă, să nu cadă băncile în număr mai mare, că în crize se întâmplă astfel de catastrofe. Pentru că, dacă băncile cad, ceva mai rău nu se poate închipui, pentru că după băncile care cad se duce toată economia. Aşa că, după această urgenţă, vine solidaritatea. Solidaritatea, cuvânt de esenţă morală, în acest caz îmbracă haina pragmatismului. Pentru că nu se poate altfel. În relaţia bănci – clienţi trebuie să primeze pragmatismul, plecând de la o experienţă pe care o avem, experienţa crizei din 2008 – 2011”, a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.

Oficialul BNR a mai declarat că, deși nu a picat nicio bancă din România până acum, 30% dintre cei cu credite nu le-au mai putut rambursa.

„Riscurile trebuie împărţite între bănci şi clienţi. Dacă nu va fi aşa, va fi rău”, a susţinut el.

La nivelul BNR se fac analize pentru a se vedea care este impactul. De pildă, cât ar putea o bancă să amâne plata ratelor – o lună, două – iar apoi ce efecte s-ar putea produce.

Toate astea trebuie să fie ştiute pas cu pas. Asemenea măsură nu poate fi luată după ureche, pentru că ar fi grav”, a subliniat Adrian Vasilescu.

Întrebat despre cursul valutar, ținând cont că euro atinge record după record, Adrian Vasilescu a menţionat că deprecierea are loc în context regional şi în cel al crizei.

„Dincolo de 11 indicatori economici care presează pe cursul de schimb, există unul deasupra tuturor: cererea şi oferta. În momentul de faţă, cursul acela la care ne uităm toţi depinde de cât de mare este cererea şi cât de mare poate fi oferta care să acopere această cerere”, a subliniat acesta.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, marţi, un nou curs de referinţăde 4,8448 lei/euro, în creştere cu 0,43% faţă de nivelul atins luni, de 4,8242 lei/euro. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:20 - Donald Trump continuă procesul de formare a echipei sale de guvernare. A numit-o pe Pam Bondi ministru al Justiției după retragerea lui Matt Gaetz
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)