Durata de decontare a cheltuielilor pe care le au orașele mici și mijlocii pe programele operaționale regionale creează probleme majore de finalizare a proiectelor, a declarat Adrian Teban, președinte al Asociației Orașelor din România și primar în Cugir, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.
Întrebat despre semnalul de alarmă pe care l-a tras AOR, Adrian Teban a explicat: „Problema pentru orașele mici și mijlocii din România este această decontare a cheltuielilor pe care le avem pe programele operaționale regionale. Sunt lucrări executate și trimise la ADR, trimise la minister, iar durata de decontare durează foarte mult”.
„Avem situații de lucrări care de peste patru-cinci luni de zile nu au fost decontate, or această chestiune, până la sfârșitul anului, dacă nu se scurtează această perioadă de decontare, de la data depunerii până la data când efectiv primăriile primesc banii, creează probleme majore de finalizare a proiectelor pe fonduri europene”, a adăugat președintele AOR.
„ADR-urile au verificat aceste situații de lucrări. Ele sunt trimise la Ministerul fondurilor și și acolo urmează să fie verificate, iar probabil din lipsa personalului această perioadă de verificare durează foarte mult, or dacă vrem să încheiem acest ciclu financiar și să atragem fondurile așa cum ne-am propus, trebuie să facem eforturi ca această perioadă să fie scurtată. Noi am solicitat premierului și ministrului Finanțelor, și ministrului fondurilor europene găsirea unor soluții în acest sens, unor mecanisme prin care să reducem această perioadă de la data depunerii decontării și până la data când primesc efectiv primarii banii”, a continuat Adrian Teban.
„Ar mai fi o problemă legată de ajustări, pentru că ajustările care s-au calculat la fiecare contract de finanțare au fost calculate prin ordonanța 64 dată de guvernul Ciucă, prin care aceste ajustări erau suportate de Guvernul României. Acum a apărut o ordonanță 66, prin care Guvernul României se angajează să suporter doar diferența de la ordonanța 64 la formula de calcul din fiecare contract, or restul banilor ar trebui suportați din bugetele locale, or clar că aceasta ne creează blocaje și riscăm ca multe șantiere să rămână blocate dacă nu găsim niște mecanisme de funcționalizare a acestor lucruri”, a mai spus edilul.