Analistul economic Adrian Negrescu a declarat că guvernanții vor să crească taxele de anul viitor pentru a mai acoperi din deficitul bugetar, dar nu recunosc asta pentru a nu pierde alegerile. Negrescu a mai spus că sunt soluții alternative la acoperirea deficitului, dar pare că „politicienii sunt incapabili să vină cu ele”. El a dat și câteva exemple.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
„Din păcate, ne așteaptă un adevărat tsunami fiscal, cu furtuni puternice de creșteri de taxe, cu averse de impozite noi și un cod galben de plăți în economie, un cod galben de inflație care se va accentua, din păcate, în prima parte a anului viitor. Așa arată prognoza fiscală a anului 2025.
Zilele trecute, una dintre cele mai importante bănci din România estima că anul viitor TVA-ul va crește de la 19 la 22%, acesta fiind singura măsura care ar putea aduce instant bani la buget, în condițiile în care deficitul bugetar, adică diferența dintre cât încasează statul din taxe, impozite și alte venituri și cât cheltuiește se adâncește de la o zi la alta. Suntem deja la 60 de miliarde de lei, 3,4% din PIB, în condițiile în care noi ne-am asumat un deficit bugetar de 5% pe tot anul. E o gaură financiară uriașă care va fi imposibil de finanțat altfel decât prin creșteri de taxe”, a declarat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.
Acesta a mai afirmat că guvernanții nu recunosc că vor să majoreze taxele deoarece sunt conștienți că dacă ar face asta, ar pierde alegerile din a doua parte a anului.
„Sper oamenii să nu voteze partidele care vor crește taxele în 2025. E o mare greșeală, pentru că avem soluții altele decât creșterile de taxe: o colectare mai bună, de exemplu, a taxelor și impozitelor. Avem un deficit de încasare numai pe TVA de vreo 50 de miliarde de lei, în condițiile în care deficitul acum e de 60 de miliarde. Deci avem de unde.
Mai mult, putem să scoatem la vânzare prin tot felul de licitații publice sau chiar și pe Bursa de Valori București active ale statului, companii publice. Avem vreo o mie și ceva de companii care pot fi privatizate. Să reluăm procesul privatizării în România. Sunt bani care ne-ar ajuta să nu mai creștem taxele și să generăm inflație.
Ar trebui să luăm măsuri pentru a menține taxele la nivel actual sau chiar a le scădea, pentru a da o gură de oxigen companiilor și oamenilor în general, care sunt puternic afectați de această inflație, cea mai mare inflație și cele mai mari creșteri de prețuri din UE a cincea lună la rând. Sunt soluții, dar pare că politicienii sunt incapabili să vină cu ele”, a mai explicat economistul.
Negrescu a mai precizat că măsurile trebuie luate acum deoarece anul viitor va fi prea târziu. Acesta a afirmat apoi că riscăm inclusiv suspendarea fondurilor europene, „ceea ce ar fi o tragedie din punct de vedere al investițiilor aflate în derulare”.