Adrian Negrescu: Piața energiei este disfuncțională. Toți speculanții s-au adunat aici, în zona asta a estului Europei / Sunt foarte multe interese în piață ca prețurile să fie la un nivel maxim (VIDEO)

Adrian Negrescu: Piața energiei este disfuncțională. Toți speculanții s-au adunat aici, în zona asta a estului Europei / Sunt foarte multe interese în piață ca prețurile să fie la un nivel maxim (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit despre situația de pe piața energiei, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și s-a arătat de părere că „toți speculații s-au adunat aici, în zona asta a estului Europei, pentru că, din păcate, la noi nu funcționează regulile economiei de piață”.

Adrian Negrescu, pe B1 TV: Piața energiei este disfuncțională

„În momentul de față, chiar prețul petrolului crește cu 2,5%, astăzi e deja la 75 de dolari per baril, iar estimările pe care le-am văzut și eu pe agențiile internaționale merg spre un 80, 80 și ceva de dolari per baril în următoarele zile, dacă într-adevăr acest război din regiune se amplifică”, a declarat Adrian Negrescu.

„Legat de zona de energie, avem o piață disfuncțională, în care, într-adevăr, toți speculații s-au adunat aici, în zona asta a estului Europei, pentru că, din păcate, la noi nu funcționează regulile economiei de piață, prețul este plafonat, și este plafonat la un tarif ireal raportat la ce se întâmplă în celelalte țări, motiv pentru care piața în momentul de față funcționează de pe o zi pe alta. Piața Zilei Următoare (…) acoperă în momentul de față aproape 40% din consumul de energie”, a adăugat analistul economic.

Adrian Negrescu: Sunt foarte multe interese în piață ca prețurile să fie la un nivel maxim

„Noi nu mai avem contracte pe termen mediu și lung (…), se cumpără energie de pe o zi pe alta, pentru că sunt foarte multe interese în piață ca prețurile să fie la un nivel maxim. Mai mult decât atât, pe firme nici nu le interesează la ce preț cumpără, pentru că statul le va deconta acel preț, în limita plafoanelor stabilite de autorități, motiv pentru care tot noi pierdem, pentru că banii noștri din taxe și impozite se duc pe aceste compensări, într-o piață disfuncțională, cum este cea de energie”, a mai spus Adrian Negrescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`