Adrian Negrescu, despre „taxa pe soare”: E ca un fel de bomboană pe colivă în sectorul energetic. Virgil Popescu s-a pierdut în declarații. De fiecare dată când a fost vorba de energie, au fost măsuri ezitante (VIDEO)

Publicat: 05 12. 2022, 15:06
Foto: Virgil Popescu / Facebook

Analistul economic Adrian Negrescu a declarat, luni, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, că așa-numita taxă pe soare este „e ca un fel de bomboană pe colivă în sectorul energetic”.

Analistul Adrian Negrescu spune că ministrul Virgil Popescu „s-a pierdut în declarații”

Întrebat cum i s-au părut argumentele aduse de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și dacă l-au convins, analistul economic a explicat: „Absolut deloc. S-a pierdut în declarații, ne-a spus că se poate, că e opțională, ba de fapt e obligatorie prin directiva europeană. Am văzut câteva dintre declarații acum câteva minute și am rămas surprins de modul în care se face politică la nivelul Ministerului Energiei”.

„Nu e o noutate pentru noi, cei care monitorizăm zona asta de energie, pentru că de fiecare dată când a fost vorba de energie au fost niște măsuri ezitante. Am avut trei, chiar cinci ordonanțe de urgență pe zona plafonării prețurilor la energiei, iar aceasta e ca un fel de bomboană pe colivă în sectorul energetic”, a continuat el.

„În loc să stimulăm practic producția de energie verde în România, noi venim și o taxăm, și ni se spune că există o directivă europeană – păi, am în față directiva europeană care spune că statele membre pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale autoconsumatorilor de energie, deci pot aplica, nu ni se pune acest lucru”, a adăugat Adrian Negrescu.

„Să te duci și să spui că directiva îți impune acest lucru și că ar fi o măsură de infrigement, am putea intra într-un proces de infrigement, adică să fim sancționați de Comisia Europeană, e o dovadă a faptului că ori nu înțelegi legislația europeană, ori singurul tău scop a fost acela de a aduce mai mulți bani la buget – și atenție, nu de la cei 26.000 de prosumatori persoane fizice, ci de la investitorii străini, care au adus în România peste 1,8 miliarde de euro în parcuri fotovoltaice”, a mai spus el.