Adrian Negrescu: Dacă nu vom reuși să stăvilim inflația în 2023, să ne așteptăm ca ROBOR și IRCC să crească. Circa 60% din creșterile de prețuri vin din zona de energie (VIDEO)
Dacă nu vom reuși să stăvilim inflația în 2023, să ne așteptăm ca și acești indici bancari, ROBOR și IRCC, să crească, a declarat analistul financiar Adrian Negrescu, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.
Adrian Negrescu, pe B1 TV, despre evoluția IRCC și ROBOR
„Atenție, din aprilie anul viitor, s-ar putea să ajungă IRCC undeva la nivel de 6%, pentru că, să nu uităm, IRCC vine din urmă, după indicele ROBOR de care sunt legate creditele luate până în mai 2019, deci tot ce înseamnă credit nou, luat din luna mai 2019 și până în prezent, inclusiv creditele care vor fi luate în 2023, vor avea o dobândă undeva între 5,71 și 6%”, a declarat Adrian Negrescu.
„Eh, mai puneți marja băncii și veți ajunge undeva la nivel de 8, chiar 9% dobândă, ceea ce este foarte, foarte mult. Gândiți-vă că la un credit de 100.000 de lei luat undeva pe 30 de ani înseamnă că plătești suma asta de trei ori, ceea ce este uriaș raportat la puterea de cumpărare din România”, a continuat el.
„Am avut noroc în acest final de an că s-a mai redus puțin nivelul ROBOR. Suntem la o medie de 8%, cam așa, în lunile noiembrie și decembrie. E posibil ca din ianuarie, în funcție de cum va evolua inflația, Banca Națională să decidă o creștere a dobânzii de politică monetară astfel încât și ROBOR să crească”, a adăugat analistul financiar.
„Totul depinde – și oamenii trebuie să știe acest lucru – de modul în care reușim să stăvilim inflația. Dacă nu vom reuși să stăvilim inflația în 2023, să ne așteptăm ca și acești indici bancari, ROBOR și IRCC, să crească, așa că sper ca autoritățile să rezolve până la urmă problema energiei, pentru că aproape 60, dacă nu chiar 70%, din inflația asta, din creșterile astea de prețuri, vin din zona de energie”, a mai spus analistul financiar”, a mai explicat Adrian Negrescu.