Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că Guvernul vrea să oblige producătorii să semnaleze vizibil pe ambalaj dacă au redus gramajul unui produs în cazul în care prețul acestuia a rămas la fel.
E o aberație și o declarație de ochii lumii, a spus Adrian Negrescu. Economistul a atras atenția că Guvernul însuși a contribuit la această situație prin plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
„Aș fi vrut ca premierul Ciolacu să fie la fel de hotărât când vorbește de inflație, despre care nu prea vorbește. Avem cele mai ample creșteri de prețuri din UE pentru a treia lună la rând, cea mai ridicată rată a inflației și nu se iau niciun fel de măsuri, ba dimpotrivă: prețurile la energie și gaze rămân la un nivel foarte ridicat.
Nu mai vorbesc de toate celelalte măsuri prin care practic statul stimulează creșterea prețurilor din România. Cred că premierul Ciolacu se luptă ca Don Quijote cu morile de vânt din această perspectivă pentru că măsura propusă de a trece pe ambalaj (…) e o aberație. Raportat la ce facem asta? La ce prețuri și în ce condiții?
Această reducere a cantității de produs e o metodă prin care producătorii încearcă să-și salveze vânzările, că-i costă mai mult să producă orice, mai ales în zona alimentară. Și în loc să crească prețurile, încearcă să reducă din produs”, a declarat Adrian Negrescu.
Acesta a precizat apoi că soluția alternativă pentru producători ar fi fost să crească prețurile și să avem o inflație și mai mare.
„Soluția e în piața liberă, unde oamenii trebuie să decide ce și cum cumpără, că e vorba de banii lor. Statul, prin reglemntări, nu cred că va rezolva această problemă, care la nivel mondial care se întâmplă dintotdeauna. E o metodă prin care producătorii încearcă să-și salveze afacerile.
Să nu uităm că în România Guvernul practic a contribuit la efectele negative la acestei shrinkflation prin plafonarea adaosului comercial, că acolo sunt prevăzute, în lista Guvernului, niște gramaje, adică nu poți avea un adaos comercial decât în funcție de anumite gramaje. Atunci mare parte din producătrii români au încecrat să producă sub acel gramaj, pentru a nu mai trebui să umble la adaosul comercial.
Guvernul trebuie să se decidă ce vrea: să reducă inflația, adică creșterile astea de prețuri, sau doar prin măsuri de imagine să ne dea senzația că se lucrează. Eu n-am văzut nimic concret legat de susținerea puterii de cumpărare, a economiei românești”, a mai declarat analistul economic Adrian Negrescu, pentru B1 TV.