Adrian Negrescu: Asistăm la un adevărat tsunami fiscal care va spulbera mare parte dintre firmele mici din România. Toată lumea va încerca să ducă în prețuri creșterile astea de taxe (VIDEO)
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre pachetul fiscal al Guvernului, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și s-a arătat de părere că „asistăm la un adevărat tsunami fiscal care va spulbera mare parte dintre firmele mici din România, firmele mici, IMM-uri, microîntreprinderi, dar și PFA-uri”.
Adrian Negrescu, pe B1 TV, despre pachetul fiscal: „Toată lumea va încerca să ducă în prețuri creșterile astea de taxe”
Întrebat despre pachetul fiscal în contextul în care acesta a primit undă verde din partea CCR, Adrian Negrescu a spus: „Asistăm la un adevărat tsunami fiscal care va spulbera mare parte dintre firmele mici din România, firmele mici, IMM-uri, microîntreprinderi, dar și PFA-uri – și mă aștept la cel puțin 30.000 de PFA-uri care să se închidă sau să se transforme în SRL-uri, pentru că nu va mai fi rentabil din 2024 să ai un PFA, în condițiile în care vei plăti taxe aproape duble față de cât plătești în momentul de față dacă ai o anumită cifră de afaceri”.
„În plus, ne așteptăm la creșteri de prețuri și cred că acesta este cuvântul care va defini evoluția acestui pachet fiscal. Toată lumea va încerca să ducă în prețuri creșterile astea de taxe, de la microîntreprinderi, la marile companii, cele care și ele „beneficiază” de un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru cele mai mari de 50 de milioane de euro. Inclusiv la ratele la credit s-ar putea să ne așteptăm la lucruri destul de interesante, pentru că acea taxă de 2% pe veniturile băncilor se va traduce, bineînțeles, în creșteri de dobândă”, a adăugat analistul economic.
„Eh, toate astea sunt menite să aducă mai mulți bani la buget, cu orice preț, fără să ne gândim la stabilitatea mediului de afaceri, la fragilitatea micilor companii. Sunt în total aproape 800.000 de companii și PFA-uri care vor fi afectate puternic în 2024 de aceste măsuri fiscale. Gândiți-vă, de exemplu, la un IMM care plătește în momentul de față impozit pe cifra de afaceri, de 1%, undeva la nivel de, hai să zicem, 15.000 de lei – eh, de la 1 ianuarie va plăti 45.000 de lei, în condițiile în care nu va plătea să crească prețurile până la nesfârșit, pentru că puterea de cumpărare s-a prăbușit și oamenii nu le vor mai cumpăra produsele. Salariile cresc și ele, crește salariul minim, deci încă o presiune financiară”, a mai spus el.