Adrian Negrescu, analist economic: „Trebuie ajutați fermierii români cu lucruri concrete” / „Plafonarea prețurilor la alimente, o problemă” (VIDEO)

Adrian Negrescu, analist economic: „Trebuie ajutați fermierii români cu lucruri concrete / „Plafonarea prețurilor la alimente, o problemă (VIDEO)

Guvernul s-ar fi decis ca prețurile la alimente să nu mai fie plafonate. Economistul Adrian Negrescu privește cu ochi buni decizia, dar subliniază faptul că executivul trebuie să sprijine productătorii locali.

„Plafonarea prețurilor la alimente e o problemă. Nu poți să vii tu, stat discretionar, să spui că pâinea va fi 3 lei. Creșterea de prețuri la gaze și curentul electric a determinat scumpiri în lanț. Am un prieten, patron de brutărie, căruia factura la energie i-a crescut de șase ori. Ar intra în faliment dacă guvernul ar plafona prețul pâinii.

Soluția este ‘cum optimizăm lanțurile de la producător la client’. Vorbeam despre taxele la alimente, care ridică prețurile cu 50%.

Trebuie ajutați fermierii români cu lucruri concrete, dincolo de vorbe. Noi vedem prea multe idei și nu soluții. Trebuie studii de impact, înseamnă să-ți asumi decizii azi, nu mâine”, a declarat Negrescu, pentru B1 TV, joi, în emisiunea „News Pass”, moderată de către Laura Chiriac.

Guvernul PSD + PNL + UDMR trebuie să ia decizii cât mai rapid, pe fondul scăderii accelerate a puterii de cumpărare a românilor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Posibile efecte severe în cazul plafonării prețurilor la alimente

Federația Romalimenta împărtășește același punct de vedere cu Adrian Negrescu. Potrivit reprezentanților, o eventuală plafonare a preţurilor la alimente va genera, pe lângă o aparentă şi trecătoare calmare a preţurilor, o cascadă de efecte negative persistente pe întregul lanţ agroalimentar.

„Economia traversează o criză prelungită, nu doar naţională, ci europeană şi chiar globală, inclusiv inflaţie alimentară, iar remediile trebuie atent cumpănite! Producătorii alimentari din România au nevoie de stabilitate, predictibilitate şi de sprijin constant din partea decidenţilor pentru a-şi putea continua activitatea în această situaţie dificilă, iar impunerea unei plafonări artificiale nu va face decât să pună în pericol capacitatea lor de a-şi continua activitatea.

Prin adoptarea unei astfel de măsuri, apare riscul unei crize alimentare majore, pentru că industria nu va putea suporta pierderile, multe companii îşi vor înceta activitatea, iar aprovizionarea alimentară a populaţiei va fi afectată direct şi imediat”, se precizează în comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`