Previziuni sumbre pentru anul viitor. Deficitul bugetar va urca la circa 7% la sfârșitul acestui an, nivel record în valoare absolută, dacă statul nu va tăia din cheltuieli, se arată într-un raport întocmit de experții de la UniCredit. Pentru a scădea deficitul, Guvernul trebuie să crească taxele sau TVA-ul, lucru greu de făcut, mai ales plin an electoral. Potrivit raportului, se va lua în calcul și introducerea impozitului progresiv pentru a calma creșterile.
De astăzi, Guvernul a majorat salariul minim, însă a crescut și acciza la combustibil ceea ce scumpește un plin de carburant cu circa 20 de lei.
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre efectele masurilor economice de azi, dar si pentru ce ar trebui să ne pregatim anul viitor, în 2025, după ce se vor termina toate alegerile.
“Asistăm la un cod galben de scumpiri, ca să spun așa, în ton cu prognozele meteo. De ce?
Pentru că toate aceste creșteri de tarife la gaze, la carburanți, creșterea salariului minim pe economie, scumpirea transportului aerian și tot de astăzi, atenție, crește tariful de cazare pe litoral, în toate zonele turistice din România. Toate chestiile astea puse cap la cap generează inflație, pentru că, numai uitându-ne la prețul carburanților, la benzină și motorină, care vor trece cu siguranță de 7,5 RON, chiar 8 RON pentru carburanții mai scumpi, toate aceste creșteri de prețuri se vor vedea semnificativ, în economie, în perioada următoarelor 2 luni. Pentru că, să nu uităm, crește și producătorul prețul pentru propriul transport, vine și distribuitorul, crește și el pentru că transportă marfa la magazine, mai crește și magazinul pentru că are cheltuieli logistice și în acest fel toate cheltuielile astea cu carburanții le vom plăti cu vârf și îndesat. Legat de salariul minim pe economie, lucrurile sunt destul de clare, gândiți-vă că această creștere salarială, promovată de la 1 iulie, înseamnă practic 2 RON în plus pe oră pentru fiecare angajat plătit cu salariul minim. Ce înseamnă acest lucru, în condițiile prețurilor din România? Dumnezeu știe, fiecare poate să judece.
Legat de problemele pe care le vor înregistra companiile, astea le știm deja. S-a ajuns deja la tăieri de bonusuri, la tăieri de facilități. Dumnezeule, sper să nu ajungem și la disponibilizări de personal, pentru că firmele sunt secătuite financiar, în contextul scăderii vânzărilor, a scăderii puterii de cumpărare și a blocajului financiar care se accentuează de la o lună la alta”.
Negrescu a fost întrebat ce urmează să se întâmple anul viitor, la ce creșteri să ne așteptăm. Analistul economic a fost întrebat dacă această vară e liniștea dinaintea furtunii.
“Mi-e teamă că da și cred că acest cod galben de scumpiri se va transforma, din păcate, într-un cod roșu de furtună financiară, în prima parte a anului viitor, atunci când vom vedea toate aceste scumpiri. UniCredit vorbește astăzi de o creștere a TVA-ului de la 19 la 22 %. Gândiți-vă că toate produsele și serviciile pe care noi le cumpărăm sunt însoțite de TVA, la alimente 5 %, 9 % sau chiar 19 %. Dacă crește TVA-ul la 22 %, așteptați-vă la scumpiri semnificative, iar legat de impozitul progresiv, acolo e o discuție.
Nu cred că va fi ANAF-ul capabil în 2026, pe bază de cod numeric personal, să evalueze și să monitorizeze toate veniturile românilor din tot felul de dividende, să vadă ce averi are fiecare, în așa fel încât să poată să aplice acest impozit progresiv, iar dacă îl va aplica, ghiciți cine o să plătească. O să-l plătească populația de la orașe, care are tupeu, între ghilimele, să își dorească mai mult, să câștige mai mulți bani. Statul va veni și va taxa mai mult pe cei care vor să facă mai mult în viață, cei care sunt pe salariul minim nu vor avea nimic de pierdut. Din păcate, ăsta este statul roman, sugrumă, din punctul meu de vedere, inițiativa privată prin toate măsurile luate în ultima vreme și acționează doar în spiritul asigurării veniturilor la bugetul de stat și nu a susține creșterea economică”.