Cele 20 de miliarde de lei cu care vor fi reduse cheltuielile bugetare reprezintă undeva la 3,3% din bugetul general consolidat al statului, deci ajustarea nu este una foarte mare, dar este utilă, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai.
Întrebat cât de gravă este situația încasărilor bugetare, ministrul Finanțelor a afirmat: „Situația încasărilor este într-o decelerare, dar nu este o situație care, să spunem, trebuie să îngrijoreze (…), însă elementul de prudență pe care l-am accesat și anul trecut – dacă vă aduceți aminte, tot în primăvară am anunțat o ajustare de 10 miliarde de lei – îl facem și anul acesta, unde anunțăm o ajustare de 20 de miliarde de lei”.
„Unora li se pare mult, e adevărat, suma e foarte importantă din perspectivă nominală, dar trebuie să aveți în vedere că, totuși, bugetul de stat, bugetul general consolidat, este programat la 608 miliarde, 20 de miliarde din 608 miliarde reprezintă undeva la 3,2% – 3,3%, deci nu este o ajustare foarte mare, dar este utilă. De ce? Pentru că eu cred că sunt multe locuri – și am spus-o, au spus-o și liderii coaliției – în care avem risipă. N-avem calitate în toată această cheltuire a banului public, iar prin eficientizarea cheltuielilor eu cred că se găsesc și sunt convins că se găsesc, că avem deja identificate o serie de soluții, pe această economie”, a continuat Adrian Câciu.
„A fost în discuție și această situație legată de salariile personalului bugetar, dar acum trebuie să temperăm un pic lucrurile pentru că avem, totuși, o lege a salarizării unitare care vine ca reformă în PNRR, vine la sfârșit de iunie. Eu cred că este cel mai bine de cântărit ca acolo dacă este să se facă anumite ajustări referitoare la unele sporuri care nu mai sunt, dacă vreți, de prezent, cum erau sporurile pe timpul pandemiei COVID sau alte tipuri de sporuri”, a mai spus oficialul.