Administratorii fondurilor private de pensii îi cer lui Tudose să prezinte analiza din care a rezultat că statul e un administrator mai bun decât privatul

Publicat: 25 08. 2017, 17:28
Foto: Cotidianul

Administratorii fondurilor private de pensii îi solicită premierului Mihai Tudose să facă publică analiza în urma căreia a ajuns la concluzia că statul este un mai bun administrator al pensiilor decât privații și că sumele vărsate în Pilonul I ar trebui să fie mai mari decât în Pilonul II (fondurile private).

"In dorinta de a reprezenta si a proteja interesele tuturor partilor implicate in sistemul de pensii private din Romania, solicitam public Primului Ministru, cat mai curand posibil, o intrevedere pentru a discuta impreuna rezultatele analizei facute de catre Autoritatile Statului precum si impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanti unele decizii viitoare. De asemenea, in spiritul transparentei si dialogului, rugam sa fie data publicitatii aceasta analiza", a transmis APAPR, asociația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private, citată de HotNews.

Anterior, premierul Mihai Tudose a declarat că Guvernul ia în calcul creșterea contribuțiilor către Pilonul I de pensii, astfel încât acestea să fie mai mari decât pentru Pilonul II, deoarece s-a dovedit că statul este un mai bun administrator decât privatul:

"Este vorba despre luarea unei decizii. S-a constatat ca randamentul de la pilonul I care are ca reper salariul mediu este mult mai mare decat randamentul de la pilonul II. Si din aceasta cauza, am solicitat – a fost si o decizie politica – ministerului de finante ca impreuna cu cei de la sistemul de pensii sa faca o analiza sa vada daca nu cumva este oportun, acum cand cresterea economica este foarte mare sumele care se varsa la pilonul I sa fie un pic mai mari decat cele care se varsa la pilonul II. Discutiile sunt avansate. Fiind o contributie varsata intr-o zona cu randament mai mare, fondurile vor creste. Adica, pe romaneste, e o modalitate de a creste pensia la viitor.

Din aceasta distribuire aproape egala astazi sa creasca un pic sumele pentru pilonul I. Se pare ca da (statul este un mai bun administrator). Noi in primul ciclu am luat la mana aceste cifre si am constatat cu surprindere ca statul este un mai bun administrator.

Nu este adevarat ca vrem sa desfiintam pilonul II de pensii, nu este adevarat ca vrem sa luam bani de acolo, ceea ce este deja acolo ramane acolo doar ca, daca este mai bine pentru romani, vom da mai multi bani la pilonul I".