Acțiunile vedetă la BVB: Dividendele SIF-urilor, FP, Transgaz sau Petrom depășesc dobânzile la depozitele bancare

Acțiunile vedetă la BVB: Dividendele SIF-urilor, FP, Transgaz sau Petrom depășesc dobânzile la depozitele bancare
Foto: debanat.ro

În ciuda crizei financiare care s-a resimțit în economia românească și la BVB, sunt încă companii ale căror acțiuni asigură numai din dividendele pe profitul anului trecut distribuite acționarilor câștiguri mai bune decât dobânzile oferite de bănci la depozite.

SIF-urile, Fondul Proprietatea (FP), Petrom, Transgaz și Transelectrica sunt cele mai buyne investiții ale anului trecut, câștigurile din dividende ale acționarilor depășind 7%.

De exemplu un investitor care cumpără acțiuni la una dintre aceste companii în valuare de 10.000 de lei se poate aștepta ca în urma rezultatelor financiare obținute de acestea anul trecut să încaseze, până în octombrie, dividende de peste 700 de lei, potrivit zf.ro.

Desigur profitabilitatea unei investiții la bursă nu stă doar în dividende, pentru ca investiția să se dovedească profitabilă fiind necesar ca la momentul în care investitorul dorește să vândă acțiunile să obțină cel puțin 10.000 de lei.

Unul dintre cele mai importante ținte vizate de investitori fiind găsirea titlurilor care sunt subevaluate și a căror valoare va crește.

La BVB cele mai vânate titluri în acest moment sunt cele ale SIF-urilor și cele de la FP, considerate a fi subevaluate și ale căror rezultate garantează câștiguri din dividende. Din punct de vedere ale investițiilor cu un grad de risc scăzut investitorii își îndreaptă atenția în principal către domeniul energetic, acțiunile Petrom, Transgaz și Transelectrica fiind cele mai căutate.

SIF Moldova (SIF 2) şi SIF Transilvania (SIF 3)

Din punct de vedere al profiturilor din dividende cele mai căutate sun SIF-urile, care au înregistrat anul trecut profituri record ca urmare a vânzării participațiunilor la BCR, pentru care au obținut 123,6 milioane de lei. SIF Transilvania și SIF Moldova au încheiat anul cu un profit de 208 milioane de lei, rspectiv 191,5 milioane de lei.

SIF Banat-Crişana (SIF 1), SIF Muntenia (SIF 4) şi SIF Oltenia (SIF 5)

Și celelalte trei SIF-uri au înregistrat profituri, dar mai mici în condițiile în care au vândut doar o parte din acțiunile deținute la BCR.

„Ne bazăm pe faptul că ratele de distribuire au fost pe un trend ascendent în ultimii ani, iar capacitatea acţionarilor de a cere dividende ridicate este semni¬ficativ mai mare după majorarea pragului la 5%. Astfel, vedem rate de distribuire de 90% pentru SIF 1, SIF 4 şi SIF 5”, spun analiştii RCI.

OMV Petrom

Un alt campion alt profitului anul trecut a fost și Petrom, posibilitatea obținerii unor dividende record fiind foarte tentantă pentru investitori.

„Estimăm că profitul net al Petrom pe 2011 va fi de circa 3,6 mld. lei, în creş¬tere cu 63% faţă de anul anterior, în prin¬c¬ipal pe seama creşterii preţului pe¬tro¬lului. Deşi Petrom nu are o politică clară de dividend, credem că o rată de distribuire de circa 40%, comparabilă cu cea de anul anterior, nu ar fi o surpriză. În plus, preţul petrolului este de aşteptat să rămână în 2012 în jurul a 100 de dolari pe baril, ceea ce înseamnă că segmentul de producţie al Petrom va genera lichidităţi suficiente pentru a finanţa programul important de investiţii (circa 1 mld. euro) şi va permite o rată de distribuire de 40% fără a deteriora situaţia financiară”, explică analiştii Raiffeisen.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`