Acțiunile Credit Suisse sunt în scădere, deoarece cel mai mare investitor al său a declarat că nu poate oferi mai mult ajutor financiar băncii elvețiene
Parcursul sectorului bancar a căpătat astăzi „o direcție amenințătoare”, spune Susannah Streeter, expert la Hargreaves Lansdown.
Președintele băncii, Axel Lehmann, a declarat în această dimineață că nu se pune problema unui ajutor guvernamental, în condițiile în care banca elvețiană afectată încearcă să consolideze încrederea clienților, acționarilor și autorităților de reglementare, relatează Bloomberg News.
Vorbind la Conferința sectorului financiar din Arabia Saudită, Lehmann a spus că nu ar fi corect să comparăm problemele actuale ale Credit Suisse cu prăbușirea recentă a Silicon Valley Bank (SVB), în special pentru că băncile sunt reglementate diferit.
Îngrijorarea este că băncile s-ar putea să nu aibă suficiente rezerve în cazul unei retrageri rapide a depozitelor. Cu toate că se consideră că cei mai mari jucători nu sunt în pericol, datorită stratului consistent de capital pe care îl au și a naturii stabile a depozitelor lor, nervozitatea este palpabilă.
Se pare că deocamdată problemele mari apar în alte părți ale lumii. Investitorii par să aștepte declarații și acțiuni din partea BCE, deoarece până acum factorii de decizie politică au fost tăcuți în ceea ce privește sprijinul care ar putea exista dacă situația se deteriorează și mai mult”.
Scăderea acțiunilor Credit Suisse a urmat declarației celui mai mare acționar al său, Saudi National Bank (SNB) care a spus că nu va fi în măsură să investească mai mulți bani în banca elvețiană aflată în dificultate din cauza restricțiilor de reglementare.
Președintele SNB, Ammar al-Khudairy, a declarat că nu va putea cheltui mai mulți bani pentru a susține Credit Suisse, întrucât creditorul din Orientul Mijlociu a acumulat deja o participație de 9,9%. „Ei bine, nu putem… Nu putem pentru că am depăși 10%”, a declarat el într-un interviu pentru Reuters.
Problemele continue ale gigantului bancar elvețian Credit Suisse trag piețele europene în jos miercuri, iar contractele futures din SUA le urmează exemplul, spune Raffi Boyadjian, analist principal de investiții la XM.
Acțiunile altor mari bănci europene s-au prăbușit la aflarea veștii, tranzacțiile fiind întrerupte pentru scurt timp și apoi reluate la Société Générale, BNP Paribas, Monte dei Paschi di Siena și UniCredit, după o scădere de peste 10%.
Creditorul elvețian UBS a scăzut cu 5,7%, iar Deutsche Bank din Germania a alunecat cu 8%. Standard Chartered, cu sediul în Marea Britanie, a scăzut cu 5,8%, iar HSBC, care a cumpărat luni operațiunile din Marea Britanie ale creditorului american Silicon Valley Bank, aflat în colaps, printr-o tranzacție inițiată de guvern, a scăzut cu 4%.
Scăderea acțiunilor din sectorul bancar și al asigurărilor a făcut ca indicele FTSE 100 să scadă cu 2,5%, ajungând la cel mai scăzut nivel din decembrie anul trecut.
Vestea nu ar fi putut veni într-un moment mai prost, sectorul bancar fiind deja sub presiune.