Acordul Germania-SUA pentru finalizarea Nord Stream 2, criticat de Polonia și Ucraina. Ce prevede înțelegerea dintre Berlin și Washington
Germania și SUA au anunțat că au ajuns la un acord pentru a permite finalizarea gazoductului Nord Stream 2 fără a fi impuse noi sancțiuni americane, însă înțelegerea a fost criticată aspru de Polonia și Ucrainia.
Ce prevede acordul Germania-SUA pentru finalizarea Nord Stream 2
Acordul privind Nord Stream 2 a fost anunțat miercuri și stipulează că Germania și SUA se angajează să combată orice tentativă viitoare a Rusiei de folosi proiectul ca instrument politic, transmite Euronews.
Totodată, cele două națiuni au convenit să sprijine Ucraina și Polonia – care văd Nord Stream 2 ca pe o amenințare de securitate – prin finanțarea unor inițiative energetice alternative și prin dezvoltarea altor proiecte.
Într-o declarație comună, Berlinul și Washingtonul susțin că sunt „unite în determinarea de a trage Rusia la răspundere pentru agresiune și activități maligne prin impunerea de costuri via sancțiuni și alte instrumente” – referindu-se în principal la sprijinul acordat de Moscova către separatiștii din estul Ucrainei.
Există îngrijorări pe scară largă că Nord Stream 2 i-ar putea oferi Rusiei prea multă putere asupra aprovizionării energetice a Europei, precum și că ar permite închiderea robinetului de gaz pentru adversarii Moscovei.
Chiar și așa, gazoductul este aproape finalizat și s-a bucurat de susținerea cancelarului german Angela Merkel de-a lungul procesului de construcție.
Declarația comună Berlin-Washington mai stipulează că, „dacă Rusia încearcă să folosească energia ca armă sau comite alte acțiuni agresive împotriva Ucrainei, Germania va întreprinde acțiuni la nivel național și va presa pentru măsuri efective la nivel european, inclusiv sancțiuni”.
Germania și SUA s-au angajat să susțină fondul de 1 miliard de dolari pentru diversificarea surselor energetice ale Ucrainei, fond pentru care, în primă fază, Berlinul va furniza 175 de milioane de dolari. În plus, Germania garantează, de asemenea, că va rambursa Ucrainei taxele de tranzit de gaz pe care le va pierde din cauza Nord Stream 2 până în 2024, cu posibilitate de prelungire pe încă 10 ani.
Nu în ultimul rând, Germania promite că va sprijini în continuare tranziția Ucrainei către energie verde.
De asemenea, Germania va semna „Inițiativa celor Trei Mări”, schema americano-europeană care sporește securitatea energetică a țărilor de la Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Adriatică, printre care și România.
Înțelegerea, criticată de Polonia și Ucraina
În 2021, administrația Biden a renunțat la sancțiunile impuse de administrația Trump asupra companiei care coordonează Nord Stream 2, iar noul acord germano-american a stârnit deja critici din partea Ucrainei și a Poloniei, care au reclamat înțelegerea printr-o declarație comună.
„Decizia de a construi Nord Stream 2 luată în 2015, la doar câteva luni după invazia Rusiei și anexarea ilegală a teritoriului ucrainean, a creat o criză politică, de securitate și de credibilitate în Europa”, se arată în declarația comună a miniștrilor de externe de la Kiev și Varșovia, Dmytro Kuleba și Zbigniew Rau.
„Din păcate, propunerile pentru a acoperi deficitul de securitate rezultat nu pot fi considerate suficiente pentru a limita amenințările create de NS2. Facem apel la Statele Unite și Germania să abordeze adecvat criza de securitate din regiunea noastră, din care beneficiază doar Rusia. Ucraina și Polonia vor lucra împreună, alături de partenerii lor, pentru a se opune față de NS2 până sunt găsite soluții”, au mai declarat cei doi oficiali.