Acoperișul verde, soluția eco de izolare a locuinței
Deși acoperișul verde poate părea o invenție recentă, norvegienii folosesc această soluție de izolare a locuințelor de sute de ani, informează Green Report.
Acoperișul este creat dintr-un amestec de flori, iarbă și arbuști pitici, avantajul său principal fiind că ajută la stabilizarea și izolarea excelentă a casei, datorită rezistenței ridicate.
Acest tip de acoperiș a devenit o tradiție de sute de ani în Norvegia, datând din perioada medievală, când era folosit mai ales în zonele rurale ca înlocuitor al țiglei.
Începând din 2000, tradiția a fost reînviată, consiliul de administrație al asociației Green Roof oferind chiar un premiu anual celui mai bun proiect de acoperiș verde.
Avantajele acestei metode sunt consumul redus de energie, precum și izolarea excelentă a clădirii.
În timp ce un acoperiș din bitum poate ajunge ușor la temperaturi ridicate pe timpul verii, acoperișul verde asigură umbra, iar temperatura nu depășește valorile aerului de afară.
O inițiativă similară a aparținut în România primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, care a propus un proiect pilot pentru 35 de clădiri care să determine în ce măsură poate reduce verdeața de pe clădiri poluarea din oraș.