A crescut ușor numărul refugiaților ucraineni care se angajează în România, după ce guvernul a anunțat că nu mai plătește cazarea

A crescut ușor numărul refugiaților ucraineni care se angajează în România, după ce guvernul a anunțat că nu mai plătește cazarea
Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Sunt înregistrate 7.885 de contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 6.651 sunt contracte care au data de început a activităţii de când a început conflictul.

Cei mai mulţi dintre refugiaţi, 1.730, lucrează în industria prelucrătoare, iar 1.001 în construcţii

Din punct de vedere al judeţelor în care lucrează, cei mai mulţi, 2.713, au optat pentru municipiul Bucureşti, în timp ce în Bistriţa-Năsăud sunt 445, în Timiş – 428, Arad – 376 şi Maramureş – 332.

Aproximativ 4 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului, adică din 24 februarie 2022. Dintre aceștia, au rămas aproximativ 110.000, iar circa 47.000 sunt copii, conform unui document din Ministerul de Interne consultat recent de Libertatea.

La începutul anului, premierul Nicolae Ciucă a declarat că țara noastră sprijină în continuare Ucraina și refugiații, dar a subliniat că autoritățile de la București trebuie să găsească soluții de integrare a acestora pentru a scădea costurile suportate din bugetul României.

Precizările au venit în contextul în care statul român plătea pentru fiecare refugiat din Ucraina 50 de lei/zi de persoană pentru cazare și 20 de lei/zi de persoană pentru mâncare, iar suma totală cheltuită de statul român cu refugiații ucraineni se ridică la peste 100 de milioane de euro.

De aceea, Guvernul schimbă regulile și vrea ca refugiații ucraineni să primească bani pentru cazare doar patru luni consecutiv dacă nu sunt angajați, iar suma alocată va fi de 2.000 de lei pe lună per familie.

Cine nu lucrează după cele patru luni trebuie să-și găsească un loc de muncă și să se înregistreze în REVISAL, prevede proiectul de hotărâre de guvern prin care se schimbă regulile pentru refugiați ucraineni, pus în dezbatere publică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)
18:14 - Băsescu: Lasconi e singura șansă de a avea o opoziție reală la mastodontul PSD-PNL. Dacă nu va fi opoziție, vom ajunge rapid ca pe vremea lui Năstase. Deja suntem, încă nu se vede. Dar vom ajunge ca pe vremea lui Năstase (VIDEO)