83 de milioane de locuri de muncă se vor pierde, la nivel global, din cauza Inteligenței Artificiale

Publicat: 03 05. 2023, 10:48

Inteligența artificială și condițiile economice și sociale vor duce la pierderea a 83 de milioane de locuri de muncă și la crearea a doar 69 de milioane de locuri de muncă în următorii cinci ani, anunță Le Monde.

Cele mai importante locuri de muncă noi vor fi create în sectorul educației și agriculturii

Ca orice inovație, inteligența artificială (AI) alimentează temerile legate de eliminarea locurilor de muncă.

Chair dacă programul ChatGPT trezește interesul publicului larg și trezește apetitul investitorilor, un studiu al Forumului Economic Mondial publicat duminică, 30 aprilie, estimează că, în total, zeci de milioane de locuri de muncă vor fi pierdute în lume în următorii cinci ani.

Acesta anticipează că aproape un sfert dintre angajați își vor schimba locul de muncă, în principal din cauza apariției noilor tehnologii.

Autorii studiului și-au bazat estimările pe informații colectate de la 803 companii din întreaga lume. Cele mai importante locuri de muncă noi vor fi create în sectorul educației (+10%) și în agricultură (în special operatorii de mașini), în timp ce pierderile de locuri de muncă sunt în principal înregistrate în rândul angajaților cu sarcini administrative, cum ar fi serviciile de contabilitate.

În ultimele luni, au apărut tot mai multe rapoarte cu privire la impactul inteligenței artificiale asupra afacerilor.

Într-un studiu publicat la sfârșitul lunii martie, Goldman Sachs a prezis că în Statele Unite și Europa, zonele cele mai afectate, aproape două treimi dintre locurile de muncă sunt „expuse la un anumit grad de automatizare a IA”. Un sfert dintre acestea ar putea fi automatizate.

În colaborare cu Universitatea americană din Pennsylvania, OpenAI, compania care dezvoltă ChatGPT, a prezis că, pentru 19% dintre ocupații, în special cele cu cele mai mari salarii, cel puțin jumătate dintre sarcini vor fi afectate de așa-numita inteligență artificială „generativă”.

Cu toate acestea, cercetătorii au precizat că potențialul pentru noi descoperiri, schimbările comportamentale și evoluțiile tehnologice pot afecta acuratețea și fiabilitatea predicțiilor.