5 joburi moderne pe piața locală a resurselor umane

Publicat: 23 10. 2024, 11:49
Actualizat: 23 10. 2024, 11:49

Modul avansat în care tehnologia se integrează în viața de zi cu zi a oamenilor a determinat numeroase schimbări în societate, ușor de observat și în România, mai ales în marile orașe. Implicit, piața muncii a fost supusă transformărilor: unele tipuri de joburi tind să dispară sau să fie tot mai rare, în timp ce altele ajung în prim-plan, răspunzând nevoilor economice actuale.

Cele mai multe meserii sunt astăzi influențate, într-un fel sau altul, de tehnologie. În domeniul comerțului, un vânzător trebuie să știe să folosească software de gestiune, să scaneze coduri de bare și să opereze plăți prin POS.

În domeniul educației, soluțiile de streaming și alte platforme de e-learning au devenit adevărate standarde, departe de a mai fi considerate inovatoare sau excentrice. Exemple se pot identifica în multe alte sectoare economice, deci implicit în cazul locurilor de muncă generate de acestea.

Iată mai jos 5 joburi moderne pe piața locală a resurselor umane, tot mai vizibile pe platforme online de specialitate:

Operator call-center

Deși nu este tocmai o noutate, jobul de operator call-center s-a transformat semnificativ în ultimii ani. Inteligența artificială nu a diminuat numărul de astfel de posturi, ci doar a rezolvat anumite probleme legate de lipsa numărului suficient de angajați în acest sector. Astăzi, operatorii call-center lucrează inclusiv de acasă și răspund nu doar la apeluri telefonice. Tot mai multe companii oferă suport comercial și tehnic prin chat online sau chiar prin apel video.

Șofer ride-sharing

Aplicațiile de transport persoane pe distanțe scurte, stil taxi, au revoluționat transporturile urbane și din împrejurimile localităților mari. Clienți sunt din ce în ce mai mulți, astfel că pe piața muncii există o mulțime de firme care operează flote de mașini și caută șoferi pentru sistem ride-sharing. Un astfel de job vine cu avantaje legate de flexibilitatea programului, dar mai ales de câștigurile financiare care pot fi destul de mari, în funcție de timpul alocat.

Dealer de cazinou online

Dacă în trecut domeniul de gambling solicita mai degrabă personal tip casier pentru operarea sălilor de jocuri stradale cu aparate de sloturi, în prezent există numeroase platforme de online casino în spatele cărora lucrează oameni pe diverse posturi. Cel mai vizibil loc de muncă este cel care presupune desfășurarea jocurilor de masă de cazinou.

La ruletă sau blackjack, dealerul (cunoscut și sub denumirea de crupier) acționează dintr-o locație fizică, folosindu-se tehnologia de streaming video pentru interacțiunea vizuală cu jucătorii conectați la dispozitivele lor fixe sau mobile (desktop, laptop, smartphone, tabletă) și pentru crearea unei atmosfere veritabile de gambling, precum aceea din cele mai prestigioase cazinouri terestre.

În altă ordine de idei, pe platformele de cazino sunt disponibile în prezent mii de pacanele gratis și cu mize reale, iar în spatele fiecărui titlu există o întreagă echipă care lucrează pentru realizarea unui slot de succes. Astfel, iată un alt domeniu în care sunt o mulțime de slujbe, de la programator până la designer sau chiar tester de jocuri.

Șofer / agent de curierat

De la clasicele servicii poștale s-a ajuns la curierat modern, care înseamnă soluții optimizate cu ajutorul tehnologiei de top și a logisticii moderne. Firmele de curierat livrează rapid pachete la adresele destinatarilor, dar și la puncte de ridicare pe baza scanării unui cod QR sau prin introducere manuală a unui cod format din litere și cifre.

Plățile cash au fost înlocuite în multe cazuri de plăți cu cardul la POS mobil. Creșterea constantă a volumelor generate de comerțul online pune presiune pe firmele de curierat, care au nevoie să angajeze continuu șoferi și agenți pentru prestarea serviciilor specifice.

Livrator de mâncare și produse FMCG

Aplicațiile care permit comenzile de mâncare la domiciliu au devenit extrem de populare în România. În plus, aceste platforme concepute în special pentru gadgeturile mobile au dezvoltat parteneriate cu supermarketuri și hipermarketuri plus alte unități din zona FCMG (bunuri de larg consum). În acest fel, oricine poate comanda nu doar alimente preparate, ci și o gamă largă de produse necesare în mod obișnuit consumatorilor casnici.

Cei care se angajează ca livratori lucrează în proximitatea locuinței sau oriunde doresc. Programul este flexibil și se pot folosi diverse mijloace de transport – automobil, trotinetă electrică, bicicletă clasică sau electrică, scuter. Pentru că nu există suficientă forță de muncă pe acest segment, a fost integrat și personal din afara țării – o soluție tot mai des întâlnită în cazul firmelor din acest sector economic.