25% din veniturile românilor s-au dus pe mâncare și băutură. Adrian Negrescu: Prețurile au crescut foarte mult și nivelul salarial în România a rămas în urma inflației. Puterea de cumpărare va continua să scadă (VIDEO)
Românii au cheltuit anul trecut aproximativ 25% din venituri pe mâncare și băutură, ceea ce ne plasează pe locul I în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, media blocului comunitar fiind de aproape 15%. Situația arată că fie consumăm mai multe alimente, fie avem printre cele mai mari prețuri, a explicat Gabriela Mihai, joi, la Știrile B1 TV.
Adrian Negrescu, analist economic, pe B1 TV: „Puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă”
Întrebat cum se explică situația cheltuielilor, analistul a declarat: „În primul rând, rezultatele sunt chiar mai drastice, ca să spun așa. De ce? Pentru că ce vedem noi de la Eurostat sunt datele pe 2021, dar majoritatea creșterilor de prețuri, cel puțin pe zona alimentară, au fost în 2022, atunci când din top 10 cele mai mari scumpiri, de peste 30% la produse, în România, nouă dintre acestea au fost la produse alimentare de bază, uleiul, cartofii, margarina, orezul, fasolea, în prim plan, deci produsele alimentare de bază”.
„S-a ajuns – și ne spune Institutul Național de Statistică acest lucru – ca peste 40% din cheltuielile unei familii obișnuite să fie alocate pentru produsele alimentare de bază, este un procent fără precedent la nivel european, și bulgarii stau mai bine decât noi, ceea ce arată faptul că prețurile au crescut foarte mult și că nivelul salarial în România a rămas, din păcate, în urma inflației”, a adăugat Adrian Negrescu.
Întrebat dacă mai au românii bani și pentru altceva în afară de mâncare și utilități, el a afirmat: „Ah, e greu de spus dacă mai au bani. Gândiți-vă că tot Institutul Național de Statistică ne spune că venitul mediu net pe cap de locuitor e pe la 2.660 de lei în momentul de față, ceea ce raportat la inflație înseamnă undeva la nivel de 2.100 de lei, dacă scoți inflația din acești bani”.
„Ce înseamnă acest lucru în esență? Înseamnă că puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă, pentru că nu vom scăpa de inflație. Da, nu va mai fi atât de mare cât am avut-o în 2022, dar s-ar putea să avem în continuare o inflație de două cifre, iar asta se traduce, din păcate, într-o scădere a puterii de cumpărare”, a mai spus analistul Adrian Negrescu.