22.000 de angajați de la Finanțe au intrat în grevă din cauza proiectului Legii salarizării

Publicat: 15 05. 2017, 11:23
Foto: Digi24

UPDATE 12.30: Protestul s-a încheiat.

22.000 de angajați ai Ministerului de Finanțe protestează luni, fiind nemulțumiți de proiectul Legii salarizării, care ar urma să ducă la scăderea salariilor dacă va intra în vigoare, a anunţat Alianţa Naţională Sed Lex.

”Guvernul României decât să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați, cu salarii de 10.000 lei, dublu față de un salariat al sistemului Ministerului Finanțelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiție mai realistă, corectă și cu efecte în timp”, se arată într-un comunicat al sindicatului, citat de Digi24.

La protest participă angajați din toată țara, care cer Ministerului de Finanțe și Guvernului să revizuiască grilele de salarizare din proiectul de lege. Ei spun că proiectul Legii salarizării prevede o scădere salarială între 10-35%.

În București, 650 de angajați protestează în fața Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice față de proiectul de Lege al salarizării.

”Protestul a fost declanșat din cauza faptului că noul proiect al legii salarizării duce la tăieri de salarii și diminuarea veniturilor salariaților din DGRFP București. Sindicatul DGRFP București a încercat să prevină o astfel de manifestare, aducând în nenumărate rânduri la cunoștința conducerii MFP și ANAF starea de nemulțumire din rândul salariaților”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Finanțe București, citat de Digi24.

Salariații sistemului vamal s-au solidarizat cu colegii din direcțiile regionale ale finanțelor publice și au declanșat o acțiune de protest sub forma „excesului de zel". Mai exact, controlul efectuat la frontieră nu se mai face selectiv, ci sunt controlate toate mijloacele de transport. Acest lucru va duce la îngreunarea traficului sau chiar blocarea frontierei României.

Acțiunea este cauzată de tăierea salariilor începând cu data de 1 ianuarie 2018, ceea ce salariații sistemului vamal consideră că este inacceptabil.