Interesul pentru prima exploatare offshore nouă de gaze din Marea Neagră – în cazul căreia, gigantul american Carlyle, cel mai mare administrator de active de tip private equity din lume, și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), acționari ai Black Sea Oil&GAS (BSOG), urmăresc asocierea cu o terță parte sau chiar vânzarea – este unul extrem de ridicat.
Fondul de investiții Carlyle și BERD au solicitat instituțiilor abilitate din România crearea unei camere de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) și că OMV Petrom este interesată să o acceseze, vizând o potențială achiziționare a companiei.
Surse din piața energiei au declarat acum pentru Profit.ro că 11 companii, printre care OMV Petrom, dar și Romgaz, au solicitat accesul în camera de date.
Nu toate cele 11 companii care au cerut accesul în camera de date sunt în mod real interesate de achiziționarea BSOG, o parte dintre acestea vizând doar o asociere sau fiind interesate doar de datele privind rezervele din zonă.
Suma de 800 milioane euro cerută pentru participația de 70% deținută de BSOG în proiectul MGM (restul aparținând Petro Ventures Resources SRL – 20% și Gas Plus Dacia SRL -10%) ridică valoarea proiectului la peste un miliard de dolari, prețul pe care Romgaz l-a plătit pentru 50% din Neptun Deep.
Potrivit prognozelor Transgaz, în următorii 10 ani, producția BSOG va fi de aproximativ 63 TWh, respectiv aproximativ 6 mliliarde mc. Rezervele totale din zăcămintele de gaze Ana și Doina (care alcătuiesc proiectul MGD) sunt estimate la 10 miliarde mc.