Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a sancționat 11 bănci din România pentru practici comerciale incorecte cu privire la modul de calcul al ratelor, iar președintele ANPC, Horia Constantinescu, a vorbit despre această situație, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Cele 11 bănci sancționate contravențional, cu 11 amenzi în valoare de 550.000 de lei, sunt ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Group Societe Generale.
Întrebat despre acest caz, oficialul a explicat: „Vorbim de o practică comercială incorectă. Nu are caracter înșelător. În schimb, în raport cu așteptările consumatorilor, noi am considerat că aceasta este incorectă (…). Dacă luam un credit pentru 30 de ani, primii 15 aproximativ achitam dobânda aferentă acestui împrumut. Gândiți-vă că de-a lungul ultimilor ani modificările, indexarea cu ROBOR sau cu IRCC, au făcut ca aparent ratele românilor să crească foarte mult. De fapt, ce s-a întâmplat, fiind vorba de 15 ani numai despre dobândă, aceasta a putut fi indexată la un cuantum foarte mare, exact așa cum spuneați și dumneavoastră, până la 80% din rată”.
„Dacă în schimb aceasta ar fi fost procentual, cum se întâmplă inclusiv în cazul leasingurilor, ar fi fost calculată procentual la fiecare dintre rambursările creditului principal, cu siguranță indexarea unei sume mult mai mici n-ar fi adus majorările despre care știm cu toții că s-au confruntat consumatorii în ultima perioadă, or acest lucru noi am considerat că este o abordare incorectă”, a adăugat Horia Constantinescu.
„Considerăm, de asemenea, faptul că ni se pare cel puțin interesant faptul că băncile ce calculează ROBOR și băncile implicate în astfel de calcule sunt și cele care au o astfel de abordare, deci cumva știau că, abordând în felul acesta împrumuturile, își vor maximiza profitul foarte mult, expunând consumatorii la probleme și la drame financiare, mai ales atunci când aceștia încercau să își achite anticipat împrumutul și constatau că nu prea achitaseră până atunci nimic din împrumut, ci doar dobânzile aferente acestuia”, a continuat el.
Întrebat dacă există suspiciuni că s-ar fi format și un soi de „cartel”, șeful ANPC a răspuns: „Este ciudat, cel puțin din punctul nostru de vedere. Nu avem atribuții în cercetarea acestor aspecte, dar, fiind o poveste ce ridică semne de întrebare, vom sesiza Consiliul Concurenței în urma centralizării tuturor datelor, pentru, eventual, dacă dânșii consideră, demararea unor investigații în acest sens”.