Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul Corina Crețu anunță că Parlamentul European a adoptat directiva privind siguranța rutieră, care stabilește că un cetățean european căruia i-a fost suspendat permisul într-o țară din Uniunea Europenă nu va mai putea conduce în niciun stat membru.
Directiva stabilește un sistem de cooperare și transfer de informații între statul membru în care a fost săvârșită o încălcare și statul membru care a eliberat permisul de conducere.
Concret, atunci când un șofer dintr-un alt stat membru al UE săvârșește o contravenție gravă pe teritoriul României, autoritățile române vor putea să-i aplice sancțiuni privitoare la dreptul de a conduce, valabile în tot spațiul comunitar.
În același mod, și un șofer român care încalcă legea rutieră într-un stat din spațiul UE, în urma căruia îi va fi suspendat permisul auto, nu va mai avea drept să conducă nici în România.
Printre încălcările prevăzute de directivă se numără: viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența stupefiantelor și cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație.
”Directiva va pune capăt situației în care un șofer care a săvârșit o încălcare într-un atat membru UE și i s-a suspendat permisul de conducere, să poată conduce în continuare în toate celelalte State Membre”, a ținut să sublinieze europarlamentarul român.
Corina Crețu mai precizează că această directivă reprezintă un pas înainte în atingerea obiectivului UE de a reduce cu 50% decesele cauzate de accidente rutiere până în 2030, iar dreptul de a circula liber și a conduce vine cu responsabilitatea și obligația de a respecta rigorile legii pentru toți cetățenii Uniunii Europene.