În România, dreptul de a conduce un autoturism se obține după absolvirea unei școli de șoferi. Chiar și așa, atât în cazul obținerii, cât și în cazul reînnoirii permisului de conducere, Ministerul Sănătății este foarte strict în ceea ce privește abilitățile fizice și mentale care pot, în funcție de caz, să-ți aducă sau nu actul necesar. Conducătorii auto sunt împărțiți în două categorii: solicitanții permiselor din categoria A, A1, A2, AM, B, B1 și BE sunt încadrați în grupa 1, iar solicitanții permiselor din categoriaC, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E sunt încadrați în grupa 2. Iată bolile sau afecțiunile ce nu-ți permit să conduci un autoturism pe drumurile publice:
Potrivit legislației în vigoare, toți conducătorii auto trebuie să se supună periodic unui examen oftalmologic, pentru a fi siguri că au abilitățile necesare conducerii unui autoturism.
Pentru a obține sau a reînnoi permisul de conducere, aceștia trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, în cazurile necesare, cu lentile de corecție de cel puțin 0.5 la ambii ochi.
Pentru solicitanții din grupa a 2-a, acuitatea vizuală trebuie să fie de cel puțin 0.8 la ochiul bun și de cel puțin la 0.1 la celălalt. Dacă se utilizează lentile pentru a se ajunge la aceste măsurători, este necesară purtarea ochelarilor de vedere. De asemenea, corecția trebuie să fie bine tolerată.
Pentru solicitanții din grupa a 2-a, permisul poate fi primit sau reînnoit doar prin avizul medicului.
Din 2019, solicitanții ce suferă de hipoacuzie profundă bilaterală ce nu poate fi remediată, se vor putea încadra doar în grupa 1, dacă autovehiculul dispune de oglinzi mari.
Permisele auto nu pot fi acordate solicitanților ce prezintă afecțiuni al aparatului locomotor. Se eliberează permisele din grupa 1, doar dacă pacientul are avizul medicului și, la nevoie, a trecut testul practic. De asemenea, avizul medicului trebuie să conțină modificările obligatorii pe care autoturismul trebuie să le aibă în dotare, dar și dacă solicitantul trebuie să poarte o proteză ortopedică.
Pentru grupa a 2-a, medicul trebuie să ia în vedere riscurile la care participantul la trafic se supune pentru autovehiculele din această grupă.
Afecțiunile cardiovasculare pot pune în pericol viața celorlalți participanți la trafic. Permisul auto poate fi obținut sau reînnoit doar dacă afecțiunea a fost tratată, iar pacientul a primit avizul necesar de la medicul cardiolog.
Pentru solicitanții din grupa 1, se înmânează sau se reînnoiesc permisele de conducere doar dacă solicitantul a primit informații privind riscurile hipoglicemiei.
Pentru solicitanții din grupa a 2-a, permisul de conducere se înmânează sau reînnoiește doar dacă solicitantul urmează un tratament medicamentos, iar în ultimele 12 luni nu au fost semnalate episoade hipoglicemice. De asemenea, solicitanții trebuie să demonstreze că pot ține sub control episoadele hipoglicemice, sunt conștienți de riscuri și îndatoriri.
Permisul de conducere se înmânează sau se reînnoiește solicitanților din grupa 1, doar dacă aceștia urmează un tratament medicamentos și doar dacă au trecut 5 ani de la ultima criză epileptică.
Pentru solicitanții din grupa a 2-a, permisul de conducere este valabil doar dacă nu urmează un tratament medicamentos în perioada în care nu are crize epileptice, nu există anomalii epileptice în cadrul electroencefalogramei (EEG) și nu trebuie să aibă o patologie cerebrală.
Cei ce doresc să conducă un autovehicul și au diagnosticul confirmat, trebuie să se supună unui examen medical o dată la maximum 3 ani, pentru conducătorii auto din grupa 1, și maximum 1 an, pentru conducătorii auto din grupa 2.
Nu se acordă permis de conducere persoanelor ce suferă de tulburări mintale grave, retard psihic sever, probleme comportamentale grave sau tulburări ale capacității de judecată.
Pentru solicitanții din grupa 1, permisele de conducere nu sunt reînnoite sau înmânate persoanelor ce suferă de dependență de alcool sau subsțante interzise.
Pentru grupa 2, instituțiile medicale trebuie să ia în considerare pericolele eminente.
Solicitanții din grupa 1 pot primi permisul de conducere doar printr-un aviz medical, dar și prin condiția efectuării unor inspecții medicale periodice.
Solicitanții din grupa 2 nu primesc permis de conducere în cazul în care persoana în cauză suferă de insuficiență renală ireversibilă, cu excepția cazurilor justificate.