Deputatul UDMR Márton Árpád-Francisc susţine că statul ar trebui să-i sancţioneze pe şoferi în cel mult 30 de zile, nu într-o jumătate de an sau mai mult, aşa cum se întâmplă acum, anunță Digi24. Şoferii susţin la unison demersul.
Drumul Naţional 1, localitatea Otopeni din judeţul Ilfov. Camerele montate pe suportul metalic nu supraveghează traficul. Prin obiectivele aparatelor de înregistrat sunt scanate toate maşinile care tranzitează zona iar imaginile sunt stocate într-un dispecerat de la Ministerul Transporturilor, unde sunt analizate, iar pentru numerele de înmatriculare care nu se află în baza de date se emit amenzi.
Procedura nu e deloc simplă: angajaţii Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere verifică fiecare maşină în parte, drept pentru care trec şi câteva luni până când sunt identificaţi cei care nu şi-au plătit rovinietele.
Asta a păţit şi deputatul UDMR Márton Árpád-Francisc. După ce a plătit sancţiunea, şi-a dat seama că ar trebui să existe şi un termen de prescripţie a amenzii.
„În era noastră, când totul este pe calculator, eu zic că într-o lună se poate constata că persoana respectivă a circulat fără rovinietă. Și în 15 zile, cu greutatea cu care funcţionează Poşta Română, să ajungă o scrisoare la persoana respectivă. Este în interesul cetăţeanului.", susține deputatul.
În fiecare an, cel puţin un şofer din 10 este amendat pentru că circulă fără rovigneta. Mulţi se plâng că primesc procesele verbale cu întârziere, iar compania de drumuri nu trimite dovada plăţii şi administraţiilor locale. Din această cauză, Fiscul le blochează conturile.
Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt CNAIR, declară că timpul de înştiinţare pentru şoferul amendat a scăzut foarte mult, de la 6 luni la 2 luni.
Proiectul de lege iniţiat de Márton Árpád-Francisc va fi discutat în comisiile de specialitate din Parlament şi va intra în vigoare dacă va fi votat în cele două Camere.