Statele membre UE aprobă finalul vehiculelor pe benzină şi diesel începând din 2035

Statele membre UE aprobă finalul vehiculelor pe benzină şi diesel începând din 2035
Foto: Pixabay

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat proiectul Comisiei de a reduce la zero emisiile de CO2 la maşinile noi din Europa începând din 2035.

Finalul motoarelor termice din 2035

Până în 2035, UE va elimina motoarele termice și va impune doar motoare  electrice. În vara anului 2021, Comisia a propus interzicerea vehiculelor pe benzină şi diesel în UE începând din 2035. Măsura trebuie să contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale continentului, în special neutralitatea carbonului până în 2050, scrie AFP.

La cererea câtorva ţări, inclusiv Germania şi Italia, Cei 27 au convenit totuşi să ia în considerare o posibilă undă verde în viitor pentru tehnologii alternative, cum ar fi combustibilii sintetici sau motoarele hibride reîncărcabile, dacă acestea fac posibilă atingerea obiectivului, de eliminare completă a emisiilor de gaze cu efect de seră de la vehicule.

Miniştrii Mediului din UE, reuniţi la Luxemburg, au aprobat, de asemenea, o prelungire cu cinci ani a scutirii de obligaţiile de CO2 acordată producătorilor de „nişă” sau celor care produc mai puţin de 10.000 de vehicule pe an, până la sfârşitul anului 2035.

Ce tipuri de autoturisme se vând cel mai bine în România

În primele patru luni ale acestui an, în România au fost înmatriculate 37.031 de autoturisme, cu 36% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, 8.371 fiind înmatriculate în aprilie.

În total, autoturisme și vehicule comerciale, au fost înmatriculate 44.345 de unități în primele patru luni, cu 25,7% mai multe, în aprilie fiind 9.994, informează profit.ro.

Cel mai mare avans din acest an e înregistrat la vehiculele electrificate, respectiv hibrid și full electric. Aici, creșterea a fost de 131% față de perioada similară din 2021, piața fiind mai mare cu 36%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`