Șoferii în vârstă vor avea permise auto valabile doar un an?

Publicat: 23 10. 2017, 14:45

Persoanele in varsta produc doar aproximativ 3% dintre accidentele auto inregistrate pe soselele din Romania, potrivit datelor din cadrul Strategiei pentru Siguranta Rutiera. Cu toate acestea, aceeasi statistica arata ca o mare parte dintre respectivele accidente se produc din cauza starii precare de sanatate a soferilor. Prin urmare, astfel de accidente ar putea fi evitate daca soferii in varsta care au probleme de sanatate nu ar mai urca la volan. Acest lucru nu este insa reglementat de legea din Romania, care prevede ca valabilitatea permisului auto este de 10 ani.

Plecand de la aceste premise, mai multi parlamentari au initiat, la finalul lui 2016, un proiect de lege, aflat in dezbatere, prin care permisul auto al soferilor cu varsta de peste 70 de ani sa fie valabil doar un singur an si sa fie prelungit ulterior cu cate un an. Reinnoirea acestuia va fi conditionata de trecerea unui examen medical, care sa ateste ca soferul este apt din punct de vedere al sanatatii pentru a conduce pe drumurile publice.

Altfel spus, soferii cu varste de peste 70 ani, care doresc sa aiba in continuare permis de conducere vor avea nevoie sa isi intocmeasca in fiecare an fisa medicala permis auto, pentru asta fiind obligati sa se adreseze unitatilor medicale autorizate pentru efectuarea controalelor impuse prin legislatie.

Examenul medical se concentreaza pe aptitudinile de care soferul are nevoie pentru a participa in trafic fara a deveni un pericol pentru sine sau alti participanti. Aceste aptitudini sunt atat de natura fizica cat si de natura psihica, astfel, pentru a trece examenul medical, candidatul trebuie sa se incadreze in parametrii standard in ceea ce priveste: vederea, auzul, eventual handicap locomotor, diabet zaharat, epilepsie, afectiuni neurologice grave etc. De asemenea, pe langa examenul fizic, soferii ar trebui sa fie examinati si pentru depistarea tulburarilor mentale. Toti candidatii ar trebui sa sustina un test psihologic (test care in prezent se sustine numai la obtinerea permisului de conducere, nu si la prelungirea acestuia), iar dreptul de a avea in continuare permis le-ar putea fi refuzat in cazul in care sunt diagnosticati cu: tulburari neuropsihice, deteriorarea atentiei, gandirii, reactivitatii, tulburari emotionale si comportamentale grave si nu vor primi aviz psihologic favorabil.

Limitarea valabilitatii permiselor la un an, in cazul soferilor de peste 70 de ani este argumentata prin faptul ca datele statistice indica numeroase accidente rutiere provocate de persoane care au atins varsta de 70 de ani, din cauza inrautatirii starii de sanatate care survine in intervalul celor 10 ani in care, astazi, carnetul auto le este valabil. Limitarea este astfel vazuta ca o garantie a sigurantei atat pentru soferul in varsta, dar si pentru celelalte persoane din trafic.