Șoferi, nu cumpărați anvelope până nu citiți asta!

Șoferi, nu cumpărați anvelope până nu citiți asta!

Temperaturile deja au scăzut, sunt mai mici de 7 grade, este doar o chestiune de timp până când gerul și zăpada își vor face apariția. Cu siguranță toți șoferii știu că iarna, condițiile meteorologice se schimbă destul de repede și pe drum, pot exista porțiuni cu polei, gheață sau zăpadă. În acest caz, ei trebuie să încetinească, să nu conducă cu viteză mare. Pentru a conduce în condiții de siguranță, la mașini trebuie montate anvelope de iarnă.

Sfaturi pentru șoferi, despre anvelope și condusul în condiții de siguranță

Pentru a pregăti mașina pentru iarnă, șoferii ar trebui să facă anumite verificări (ulei, antigel, lichid de frână, lichid de parbriz, baterie, sistem de încălzire și dezaburire) și să aleagă anvelopele potrivite din timp.

Ce clasă de eficiență se alege pentru anvelope?

La anvelopele noi, există informații importante oferite de etichetarea obligatorie în UE. În România, legea prevede, din anul 2012, ca anvelopele să aibă un sistem de etichetare prin care să se vadă eficiența acestor produse, din punct de vedere al unor caracteristici: zgomot, aderență pe carosabil, consum de combustibil.

Eticheta prezintă performanța unei anvelope privind economia la combustibil. Aceasta este evaluată prin scala de culoare, de la A la G. Cele mai eficiente, din punct de vedere al economiei la combustibil, sunt anvelopele de clasă A. Anvelopele de clasă G consumă cel mai mult.

Șoferii care aleg anvelope de calitate, de clasă A, vor face economie la combustibil, vor avea un rulaj bun la drum, vor reduce emisiile de CO2. Prin alegerea unei anvelope de clasă A, se poate economisi 6 litri de combustibil, pe o distanță de 1000 km. Specialiștii au estimat că folosirea de anvelope eficiente privind economia la combustibil, poate reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 4 milioane de tone/an, până în 2020, și poate ajuta la economisirea a 6,6 tone de combustibil. O anvelopă de clasă G nu oferă aceste avantaje.

Șoferii care vor să aibă cele mai eficiente anvelope pentru aderența la drum și consumul de carburant, trebuie să opteze pentru cele de clasă A.

Ce dimensiune de anvelopă este potrivită pentru vehicul?

Dimensiunea anvelopei se află din Cartea de Identitate a Vehiculului. La fiecare mașină se ține cont doar de aceste dimensiuni omologate, atunci când se cumpără anvelope. Pe partea laterală a suprafeței anvelopei există un marcaj (de tipul 195/55R 16 87V) care arată:

  • Lățimea anvelopei în mm (ex. 195)
  • Înălțimea flancului (ex. 55)
  • Construcția anvelopei (R-radială)
  • Diametrul jantei sau al cercului interior (ex. 16 inch sau țoli)
  • Indicele de sarcină pe care îl suportă anvelopa (ex. 87 kg/anvelopă)
  • Indicele de viteză (V).

La anvelopele mai mari, suprafața de contact crește, de aceea sunt considerate mai performante. Frânele opresc roțile, deci anvelopele sunt cele care opresc vehiculul. Pe zona de contact dintre anvelopă și carosabil, are loc tracțiunea, frânarea, virarea, manevrarea. Dacă zona de contact este mică, este posibil să apară consecințe mari în cazul unei defecțiuni, mai ales dacă se rulează cu viteză ridicată.

Indicele de viteză arată care este viteza de rulare pentru anvelopă. La autoturisme, indicele de viteză este de la T la Y, între vitezele 190 km/h și 300 km/h.

Tipuri de anvelope: de vară, de iarnă, all-seasons

Anvelopele de vară sunt mai eficiente în sezonul cald, când drumul este uscat și temperaturile depășesc chiar și 30 de grade.

Anvelopele de iarnă sunt recomandate pentru șoferii care conduc frecvent, pe drumuri cu gheață și zăpadă. Acestea sunt fabricate dintr-un compus de cauciuc, care își menține caracteristicile de performanță la temperaturi cuprinse între minus 30 grade și 5 grade. La temperaturi mai mari, aceste cauciucuri devin prea moi, au un risc de uzură mai mare și o performanță scăzută. Anvelopele de iarnă se schimbă când profilul lor scade sub 5 mm, pentru că se consideră că scade aderența lor la zăpadă.

Anvelopele all-seasons sunt diferite:

  • Unele mai eficiente în anotimpul cald, sau când temperaturile sunt peste 7 grade
  • Altele sunt mai eficiente pe zăpadă, când temperaturile scad sub 7 grade.

Anvelopele all-seasons care au inscripția M+S (Mud&Snow) pot fi folosite în sezonul rece, sunt aproape la fel de bune ca cele speciale de iarnă. Anvelopele care sunt marcate M+S și cu simbolul fulgului de zăpadă, au fost testate în condiții severe de iarna. Șoferii care conduc foarte mult timp și vor să aibă parte de siguranță și confort la rulare pe drum cu gheață și zăpadă, aleg anvelope de iarnă, omologate special pentru acest sezon.

Ce branduri de anvelope preferă șoferii?

Cele mai performante sunt anvelopele premium de vară și anvelopele premium de iarnă. Cu cât calitatea materialelor este mai bună, cu atât crește și prețul anvelopelor. Cele mai scumpe sunt anvelopele premium, dar sunt și cele mai bune. Foarte apreciate sunt anvelopele premium Pirelli, Michelin, Continental, Bridgestone, Dunlop. Există foarte mulți producători care au realizat anvelope premium, care sunt mai eficiente decât anvelopele all-seasons.

Șoferii pot alege anvelope Mid-Range, care au caracteristici de performanță bune și sunt mai puțin costisitoare, decât cele premium. Cei mai renumiți producători sunt: Nokian, Falken, Hankook, BFGoodrich, Firestone, Barum, Cooper, General, Lassa, GT Radial, Metzeler, Marangoni și alții.

Există și anvelope economice, care au prețul convenabil, de marcă Debica, Dayton, Kleber, Tigar, Sava, Apollo, Achilles, Atlas, Dmack, Ceat, Aeolus, Kenda, Infinity, Formula, etc.

Șoferii care vor produse mai ieftine, pot cumpăra anvelope de buget, de marcă Taurus, Admiral, Sailun, Rapid, Westlake, Altenzo, BCT, Capitol, Maloya, Nordexx, Gislaved, Event, Durun, Fullrun și altele. Acestea sunt preferate de șoferi pentru că sunt cele mai ieftine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)