Schimbări majore în aplicația Waze. Este pe cale să își piardă cea mai populară funcție

Schimbări majore în aplicația Waze. Este pe cale să își piardă cea mai populară funcție
Sursa Foto: Unsplash.com

Waze și-ar putea pierde una dintre cele mai populare funcții. Instituția belgiană pentru Siguranță Rutieră propune interzicerea notificărilor despre radare. Aplicația de navigație Waze și alte servicii similare ar putea fi nevoite să renunțe la funcția lor cheie de a avertiza șoferii cu privire la radare.

Potrivit unui studiu efectuat de Vias, aproximativ 37% dintre șoferii belgieni se bazează pe sisteme de avertizare a radarelor, dar, în ciuda utilizării acestor soluții, aceștia „raportează că primesc mai multe amenzi pentru depășirea vitezei legale pe 10.000 de kilometri decât șoferii fără un astfel de sistem”. Teoria Vias este că șoferii care se bazează pe aceste aplicații cred că nu există un radar de viteză dacă nu este marcat pe hartă, astfel că pot depăși limita de viteză fără a primi o amendă.

21% dintre respondenți recunosc că depășesc limita de viteză atunci când știu că nu există un radar de viteză în apropiere.

În plus, șoferii care folosesc aceste sisteme par să fie mai puțin conștienți de pericolele asociate cu depășirea vitezei legale și manifestă o predispoziție mai mare de a crede că nu există niciun pericol atunci când conduc cu viteză mai mare decât limita, în special atunci când drumul este liber.

Unele sisteme oferă și avertizări despre controale rutiere, ceea ce facilitează posibilitatea ca un șofer aflat sub influența alcoolului să își schimbe traseul atunci când observă semnalarea unui control rutier.

Din acest motiv, Vias susține interzicerea raportării radarelor prin sisteme GPS sau aplicații mobile. Interdicții similare sunt deja în vigoare în Germania și Elveția.

Vias avertizează, de asemenea, că interacționarea cu aplicațiile mobile crește distracția șoferului, solicitându-le să trimită rapoarte sau să confirme existența radarelor. Componenta de gamification a aplicațiilor precum Waze, care oferă puncte pentru contribuția la acuratețea datelor, este îngrijorătoare în forma sa actuală, cu Vias explicând că șoferii își iau ochii de pe drum și se uită la ecran pentru a interacționa cu aplicația.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`