Schimbări importante în Codul Rutier. În ce condiții ți se poate imobiliza autoturismul
Guvernul României a adoptat recent o ordonanță de urgență care aduce modificări legislației rutiere, în scopul de a crește siguranța pe drumurile publice. Aceste schimbări vizează, în principal, testarea alcoolemiei și a prezenței substanțelor psihoactive la șoferi, potrivit agerpres.ro.
Când este obligatorie testarea șoferilor
Una dintre cele mai importante modificări este obligativitatea polițiștilor de a testa șoferii dacă în autoturism sunt vizibile recipiente care pot conține alcool sau dacă există indicii ale consumului de substanțe psihoactive. De asemenea, testarea este obligatorie dacă șoferul are antecedente de încălcări ale legii privind consumul de alcool sau droguri.
Șoferii au acum posibilitatea de a solicita o a doua testare dacă prima indică o concentrație de alcool de până la 0.10 mg/L alcool pur în aerul expirat. Această a doua testare trebuie să se facă între 15 și 20 de minute după prima.
Ce se întâmplă dacă șoferul refuză testarea
În cazul în care un șofer refuză sau nu poate să fie testat, se impune retragerea permisului de conducere până la primirea rezultatelor analizelor biologice. Mai mult, vehiculul poate fi imobilizat dacă nu există o altă persoană aptă să conducă.
Șoferii care comit infracțiuni legate de consumul de alcool sau substanțe psihoactive trebuie să treacă printr-o evaluare medicală înainte de a le fi restituit permisul de conducere.
Noua legislație permite realizarea testelor de substanțe psihoactive în laboratoarele specializate ale IGPR, precum și în unități sanitare publice autorizate.
Extinderea mecanismelor de constatare a contravențiilor
Noile reglementări permit participanților la trafic să transmită sesizări despre conducerea agresivă, inclusiv prin înregistrări video. Aceste sesizări pot fi folosite pentru confirmarea împrejurărilor fără necesitatea unui martor.