Schimbări importante în Codul Rutier. În ce condiții ți se poate imobiliza autoturismul

Publicat: 29 06. 2024, 15:08
Actualizat: 29 06. 2024, 15:08
Sursa Foto: Facebook/ DGPMB

Guvernul României a adoptat recent o ordonanță de urgență care aduce modificări legislației rutiere, în scopul de a crește siguranța pe drumurile publice. Aceste schimbări vizează, în principal, testarea alcoolemiei și a prezenței substanțelor psihoactive la șoferi, potrivit agerpres.ro.

Când este obligatorie testarea șoferilor

Una dintre cele mai importante modificări este obligativitatea polițiștilor de a testa șoferii dacă în autoturism sunt vizibile recipiente care pot conține alcool sau dacă există indicii ale consumului de substanțe psihoactive. De asemenea, testarea este obligatorie dacă șoferul are antecedente de încălcări ale legii privind consumul de alcool sau droguri.

Șoferii au acum posibilitatea de a solicita o a doua testare dacă prima indică o concentrație de alcool de până la 0.10 mg/L alcool pur în aerul expirat. Această a doua testare trebuie să se facă între 15 și 20 de minute după prima.

Ce se întâmplă dacă șoferul refuză testarea

În cazul în care un șofer refuză sau nu poate să fie testat, se impune retragerea permisului de conducere până la primirea rezultatelor analizelor biologice. Mai mult, vehiculul poate fi imobilizat dacă nu există o altă persoană aptă să conducă.

Șoferii care comit infracțiuni legate de consumul de alcool sau substanțe psihoactive trebuie să treacă printr-o evaluare medicală înainte de a le fi restituit permisul de conducere.

Noua legislație permite realizarea testelor de substanțe psihoactive în laboratoarele specializate ale IGPR, precum și în unități sanitare publice autorizate.

Extinderea mecanismelor de constatare a contravențiilor

Noile reglementări permit participanților la trafic să transmită sesizări despre conducerea agresivă, inclusiv prin înregistrări video. Aceste sesizări pot fi folosite pentru confirmarea împrejurărilor fără necesitatea unui martor.

Aceasta prevedere dă posibilitatea oricărui participant la trafic, fie că este un alt șofer, un pieton, sau chiar un pasager, să contribuie la procesul de constatare a unei contravenții. Aceștia pot acum să transmită direct autorităților sesizări legate de comportamente periculoase sau agresive în trafic, cum ar fi depășiri neregulamentare, viteza excesivă, sau orice altă formă de conducere care încalcă regulile de circulație.

Aspectul inovator introdus prin această prevedere este utilizarea înregistrărilor video sau audio-video ca mijloace de probă. Participanții la trafic pot folosi înregistrările făcute cu camere de bord, telefoane mobile sau alte dispozitive pentru a documenta și raporta incidentele de trafic. Aceste înregistrări video pot fi utilizate de autorități pentru a verifica și confirma circumstanțele sesizate, fără a mai fi necesară prezența unui martor ocular pentru a valida cele raportate.

De exemplu, dacă un șofer filmează o altă mașină care conduce în mod agresiv sau periculos, poate trimite această înregistrare poliției. Poliția poate folosi această dovadă pentru a identifica și sancționa șoferul vinovat, chiar dacă nu a fost prezent un polițist în momentul incidentului. Aceasta facilitează un proces mai rapid și mai eficient de penalizare a comportamentelor nesigure și agresive pe drumuri.

În plus, dacă contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal și refuză să primească documentul, întocmirea și comunicarea procesului-verbal pot fi realizate și confirmate utilizând înregistrările audio-video realizate de agentul constatator.

Astfel, această extindere a mecanismelor de constatare a contravențiilor urmărește să crească responsabilizarea participanților la trafic și să îmbunătățească siguranța pe drumurile publice, facilitând totodată și activitatea autorităților de a aplica legea.