Românii cu permis auto de categorie B care sunt obligați să facă iar ore de practică. Despre cine este vorba și ce detalii trebuie cunoscute

Românii cu permis auto de categorie B care sunt obligați să facă iar ore de practică. Despre cine este vorba și ce detalii trebuie cunoscute
Foto: Pixabay.com

Șoferii care au permise auto categoria B pot din august 2024 să conducă și motociclete cu o capacitate cilindrică de până la 125 mc, dar trebuie să știe că nu o pot face direct, ci există o serie de condiții și trebuie să urmeze și anumite cursuri, potrivit Capital.ro.

Ore de practică și alte criterii obligatorii

Modificarea legislativă este valabilă doar pentru șoferii care îndeplinesc anumite criterii legate de experiență, vârstă și pregătire practică.

Astfel, vârsta minimă este de 24 de ani, iar șoferii în cauză trebuie să aibă minim doi ani de experiență în conducerea vehiculelor de categorie B.

În plus, legea prevede parcurgerea obligatorie a unor cursuri de pregătire practică. Șoferul cu permis de categorie B care vrea să conducă motociclete cu o capacitate cilindrică de până la 125 mc trebuie să urmeze cel puțin 10 ore de instruire practică. Este vorba despre antrenamente în trafic și exerciții pe poligon.

Participanții primesc o adeverență de absolvire la finalizarea cursurilor, document care va fi înregistrat automat într-un registru național accesibil autorităților rutiere.

Motocicletele pe care le pot conduce șoferii cu permis auto B dacă respectă criteriile de mai sus

Modificarea legislativă nu include orice tip de motocicletă, ci doar pe cele care respectă o serie de criterii tehnice.

Astfel, motocicletele trebuie să fie dotate cu transmisie automată și să aibă o capacitate cilindriă de cel mult 125 mc.

Puterea maximă este de 11 kW (aproximativ 15 CP), iar raportul putere/greutate trebuie să fie de cel mult 0,1 kW/kg.

Mai mult, motocicletele în cauză trebuie să se încadreze în categoria A1.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`