Românii cu mașini mai vechi de 15 ani, vizați de acest proiect. Ce condiții au fost impuse

Românii cu mașini mai vechi de 15 ani, vizați de acest proiect. Ce condiții au fost impuse
Sursa Foto: Captură Video/ YT

Peste 500 de persoane din Iași au beneficiat de vouchere în cadrul programului „Rabla Local”, implementat cu scopul de a încuraja achiziția de mașini mai puțin poluante.

Beneficiarii sunt cetățenii ieșeni, care au domiciliul și reședința în municipiul Iași.

Câte persoane s-au înscris în program

Sute de cetățeni ieșeni au aplicat pentru a participa la acest program, termenul limită pentru depunerea documentelor a fost până pe 24 noiembrie 2023. Proiectul a avut ca obiectiv principal reducerea numărului de mașini vechi în oraș, informează Capital.

În total, 519 cereri din cadrul programului „Rabla Local” au fost aprobate, potrivit datelor furnizate de Primăria Municipiului Iași. Fiecare beneficiar a primit un voucher de 3.000 de lei, în schimb. Până la data de 30 septembrie 2024, au fost efectuate plăți pentru 517 ieșeni, totalizând o sumă de 1.551.000 de lei, echivalentul a aproximativ 311.696 de euro.

„Au fost aprobate 519 dosare, unde fiecărui beneficiar i-a fost alocată suma de 3.000 de lei (600 de lei buget local + 2.400 de lei din bugetul AFM). Până pe data de 30 septembrie 2024, au fost efectiv plătite sumele aferente pentru 517 beneficiari, în suma totală de 1.551.000 de lei. În următoarele zile vor fi achitate și sumele pentru cele două dosare aprobate”, au precizat reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Din cei 3.000 de lei, 600 de lei sunt acoperiți de bugetul local, iar restul de 2.400 de lei este susținut de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). În aplicația gestionată de AFM, s-au înscris 1.042 de persoane. Dintre acestea, 594 au depus cereri de finanțare și documentele necesare.

Condițiile necesare pentru a fi eligibil

Pentru a beneficia de acest stimulent, ieșenii trebuiau să dețină un autoturism vechi, înmatriculat pe numele lor de cel puțin 5 ani, și care era înregistrat în evidențele fiscale ale unității administrativ-teritoriale solicitante de finanțare.

Totodată, pentru a accesa acest program, ieșenii nu trebuiau să aibă obligații restante la plata taxelor, impozitelor, amenzilor sau contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local.

Mai mult, aceștia nu trebuiau să fi obținut și să fie pe cale să obțină finanțare prin alte proiecte sau programe din fonduri publice, inclusiv din programul „Rabla Clasic” sau „Rabla Plus” pentru același autoturism vechi.

Un alt aspect important de care trebuiau să țină cont pentru a fi eligibili, autoturismul trebuia să fie înregistrat în evidențele fiscale ale unității administrativ-teritoriale solicitante, adică ale municipiului Iași. La data participării în program, vehiculul trebuia să aibă o vechime de cel puțin 15 ani, calculată de la anul fabricației și trebuia să aibă norma de poluare Euro 3 sau inferioară și să conțină componentele esențiale, cum ar fi motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, șasiul și echipamentele electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului, inclusiv catalizatorul, în cazul în care acestea erau prevăzute din fabricație.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`