România se confruntă cu o lipsă acută de șoferi profesioniști: S-ar putea schimba legile pentru ca sectorul transportatorilor rutieri să nu se prăbușească
După exodul medicilor, un nou sector riscă să se prăbușească din cauza lipsei angajaților.
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) semnalează criza acută de șoferi profesioniști, scrie Cotidianul. Transportatorii rutieri atrag atenția că lipsa șoferilor care să conducă camioanele va atrage după sine probleme în acest sector important al economiei naționale.
În acest context, UNTRR a solicitat autorităților române și europene măsuri urgente de atragere a tinerilor de la vârsta de 18 ani în sectorul transporturilor, prin programe europene de formare vocațională ca șoferi profesioniști.
Astfel, transportatorii cer ca vârsta minimă pentru a-ți putea lua carnet de șofer profesionist să fie de 18 ani, nu 21 de ani ca până acum. Această nouă lege ar putea intra în vigoare curând, Comisia Europeană afirmând că este de cord cu această modificare.
De asemenea, peprezentanţii UNTRR susţin că problemele lor vor fi rezolvate dacă actuala criză a șoferilor profesioniști va fi o prioritate națională și vor fi alocate fonduri europene pentru creșterea angajării în sectorul transporturilor rutiere din România, inclusiv prin programe de formare vocațională ca șoferi profesioniști a tinerilor NEETs (Not in Education, Employment or Training) din mediul rural.
Transportatorii mai cer înființarea unei rețele naționale de școli vocaționale specializate în furnizarea educației profesionale și competențelor tehnice de care tinerii au nevoie pentru a fi angajați ca șoferi profesioniști.