România riscă sancţiuni din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene după ce ţara noastră nu a pus în aplicare o Directivă a Comisiei Europene din august 2013 care prevedea interzicerea anumitor substanţe periculoase pentru producerea maşinilor introduse pe piaţă după 1 iulie 2003, informează B1 TV.
Statele membre UE aveau obligația să-şi pună la punct legislaţia până în august 2013, lucru pe care România nu l-a făcut.
Totuşi, România ar putea scăpa de o eventuală pedeapsă după ce Guvernul a adoptat un proiect în lege de punere în practică a directivei europene. Proiectul trebuie acum să treacă şi de Parlament.
„În şedinţa de Guvern a trecut un proiect de lege, iniţiat de Ministerul Mediului, de transpunere a Directivei privind vehiculele scoase din uz. Dacă proiectul va trece prin Parlament până începe vacanţa încă mai avem o şansă să evităm o condamnare a României”, spune Horațiu Radu, agent guvernamental pentru Curtea de Justiție a UE.
Directiva CE vizează, în special, reducerea cantităţii de deşeuri produse în momentul scoaterii din uz a vehiculelor, limitarea utilizării de substanţe periculoase, cu precădere, plumb, mercur, cadmiu şi crom hexavalent, în procesul de fabricaţie şi mărirea cantităţii de materiale reciclate utilizate la fabricarea vehiculelor.