Deși proba teoretică este obligatorie pentru obținerea permisului auto, legislația stufoasă le poate pune probleme și celor mai experimentați dintre șoferi. Regulile de depășire sunt definite foarte clar de Codul Rutier, iar cei care le încalcă riscă amenzi sau chiar suspendarea permisului, potrivit Promotor.ro.
Manevra de depășire este definită de Codul Rutier.
„Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”, stipulează Legea 195 din 2002, la alineatul 1 din articolul 45.
Atunci când se angajează în depășire, conducătorul auto trebuie să se asigure că mașina din fața lui și cea din spate nu au inițiat o manevră similară.
Depășirea poate fi făcută doar pe partea stângă a vehiculului pe care urmează să îl depășim și doar în zonele în care marcajele și indicatoarele permit o astfel de manevră.
Depășirea este interzisă dacă suntem pe un drum cu linie continuă. Codul Rutier menționează următoarele obligații pentru șoferii care vor să se înscrie într-o depășire:
Șoferii care vor să facă o depășire trebuie să se asigure, totodată, și că nu pun în pericol circulația din sens opus.
Conducătorii auto nu au voie să înceapă o depășire pe linie punctată și să o încheie pe linie continuă – altfel spus, să se întoarcă pe banda aferentă sensului lor de mers prin încălcarea liniei continue.
„Legea stabilește foarte clar că nu e permis să încalci linia continuă atunci când faci o depășire. Nu există nicio excepție și nicio scuză atunci când faci asta. Dacă nu ai văzut că linia discontinuă se încheie și urmează linie continuă, înseamnă că nu ai avut vizibilitate suficientă. Ceea ce înseamnă că te-ai pus în pericol și pe tine și pe ceilalți”, a declarat Marian Croitoru, profesor de legislație rutieră, pentru ProMotor.