Punctajele pe baza cărora se stabilesc despăgubirile cuvenite victimelor accidentelor rutiere, obţinute pe cale amiabilă, oficializate la cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii 132

Punctajele pe baza cărora se stabilesc despăgubirile cuvenite victimelor accidentelor rutiere, obţinute pe cale amiabilă, oficializate la cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii 132

Despăgubirea la care au dreptul, pe cale amiabilă, victimele accidentelor rutiere sau, după caz, supravieţuitorii lor de la firma de asigurare RCA a şoferului vinovat se stabileşte pe baza unui punctaj care reflectă gravitatea traumatismelor suferite de victimă în urma accidentării.

Cum se calculează despăgubirile în cazul accidentelor soldate cu victime

Acest punctaj se aprobă prin ordin comun, emis de către Ministerul Sănătăţii şi de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, conform articolului 22, alineatul (5) litera a) din Legea nr. 132/2017. Vă amintim că legea antemenţionată a intrat în vigoare la 12 iulie 2017, la o lună de la data publicării sale în Monitorul Oficial.

Miercuri, 7 septembrie 2022, la peste cinci ani de la oficializarea Legii 132/2017, a intrat în vigoare Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al Autorităţii de Supraveghere Financiară în care sunt reglementate amănunţit punctajele cuvenite persoanei vătămate, defalcate pe fiecare tip de leziune traumatică şi, după caz, în funcţie de complicaţiile posttraumatice survenite ca urmare a accidentării.

Potrivit Economica.net, fiecărui tip de leziune rezultată în urma unui accident rutier i se atribuie un punctaj, în funcţie de severitatea afectării victimei, denumit punctaj traumatologic în Ordinul comun al ASF şi al Ministerului Sănătăţii nr. 1/2.293/2022.

Valoarea totală a punctajului obţinut în urma evaluării victimei nu poate depăși valoarea corespunzătoare stării vegetative persistente (200), reiese din actul normativ analizat de Economica.net. Aceste punctaje sunt reglementate prin anexa Ordinului comun al ASF şi MS nr. 1/2.293/2022, arată actul normativ analizat de Economica.net.

Despăgubirea cuvenită victimei, obţinută pe cale amiabilă de la firma de asigurare RCA a şoferului vinovat de producerea accidentului, se calculează prin înmulţirea punctajului total care reflectă severitatea leziunilor suferite în urma accidentării, cu dublul salariului minim brut lunar, în vigoare la data producerii accidentului, se arată în Legea 132/2017 şi în Ordinul comun al ASF şi al MS nr. 1/2.293/2022, analizate de Economica.net.

Valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe țară, garantat în plată, de la data producerii accidentului, prevede Legea 132 din 2017 consultată de Economica.net.

Pentru calculul punctajului traumatologic, persoanele prejudiciate sunt examinate clinic printr-o expertiză de evaluare în cadrul căreia sunt verificate „acuzele prezentate, documentele doveditoare și se identifică aspectele clinice și paraclinice, morfologice și funcționale care sunt în legătură directă de cauzalitate cu accidentul de vehicule”, conform Ordinului comun al ASF şi al Ministerului Sănătăţii nr. 1/2.293/2022, analizat de Economica.net.

În tabelul din anexa Ordinului comun al ASF şi al MS vom vedea trei indicatori pentru care sunt stabilite defalcat punctaje: leziune traumatică iniţială (LT), complicaţii posttraumatice (CP) şi consecinţe posttraumatice permanente (CPP).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`