Protestele în benzinării iau amploare: în mai multe orașe din România șoferii au alimentat de 1 leu

Publicat: 15 06. 2022, 09:46
Actualizat: 15 06. 2022, 10:55
Foto: Pixabay

Protestele de la benzinării se extind în mai multe orașe din România. Șoferii sunt nemulțumiți de prețul mare al combustibilului. Participanții au băgat în rezervoare cantități minime de benzină și motorină, blocând astfel pompele, relatează Profit.

Sute de șoferi au protestat în mai multe orașe. Oamenii s-au organizat pe grupuri de Facebook, și-au dat întâlnire în benzinării, iar cei mai mulți dintre ei au alimentat doar de 1 leu.

Reprezentanții unei benzinării au apelat la serviciul 112, dar echipajele de poliție nu au putut interveni, pentru că șoferii nu au încălcat legea prin acțiunile sale.

Luni, un protest a fost înregistrat în Târgu Jiu, unde poliția locală a intervenit pentru a debloca pompele. Protestul s-a iscat pe fondul scumpirii carburanților. Principalele companii distribuitoare au majorat prețul în acest weekend cu 13-14 bani/l – benzina standard și cu 9-11 bani/l – motorina standard, ceea ce înseamnă majorarea cu 10,7% și, respectiv 6% față de prețul din 4 mai. De la începutul anului, motorina s-a scumpit cu 50%.

De ce au fost determinate scumpirile

Valul de scumpiri a fost generat de publicarea, la începutul acestei luni, a actului normativ în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Publicarea s-a produs în concomitent cu incidentul mecanic de la rafinăria OMV, care a avut drept efect scumpirea benzinei în stațiile OMV, Petrom și Lukoil, în mediu, cu 30 de bani/l.

În perioada 4 mai – 13 iunie, OMV a scumpit motorina cu 51 bani/l, iar benzina cu 81 bani/l.

Acum, cea mai ieftină benzină din capitală costă 8,51 lei/l, iar motorina – 9,1 lei/l.

Importul de țiței

Ritmul de creștere a prețului benzinei a fost de două ori mai ridicat din momentul anunțului președintelui CE, Ursula von der Leyen, cu privire la interzicerea importului de țiței și produse petroliere din Rusia. Luni, țițeiul Brent se tranzacționa cu 120,4 dolari/baril. De la începutul anului, el s-a apreciat cu 56%.

Până la invazia Ucrainei, diferențialul Ural-Brent avea o evoluție normală – 2 dolari/baril. După 24 februarie, țițeiul rusesc s-a tranzacționat la minime istorice, din cauza fricii că nimeni nu va mai cumpăra petrol rusesc.

Potrivit Ministerului de Finanțe din Rusia, diferențialul Ural-Brent, s-a accentuat în ultima lună. Prețul mediu al țițeiului Uralul din ultimele 30 de zile a fost de aproximativ 73,2 dolari/baril, în timp ce cel al petrolului Brent a fost de peste 108,5 dolari/baril, ceea ce a ridicat diferențialul Ural-Brent la peste 35,3 dolari/baril.

OMV Petrom a menționat că renunțarea la procesarea țițeiului rusesc în favoarea celui de altă origine, va majora costurile cu 16 dolari/baril.