Șoferii care sunt amendați în trafic ar putea să plătească mai mult pentru asigurarea auto obligatorie, pentru că prezintă un risc mai mare de a produce un accident rutier, potrivit unui proiect al Guvernului.
Potrivit acestuia, șoferii cu istoric pozitiv vor plăti cu 50% mai puțin pentru o asigurare auto. În schimb, cei indisciplinați vor plăti aproape dublu pentru RCA.
Acest sistem e folosit în prezent pentru a crește cu până la 80% prima de asigurare plătită de clienții cu istoric de daune negativ. Sau, în cazul șoferilor care nu au istoric de daune, prima de asigurare scade cu până la 50%, potrivit promotor.ro.
Noul sistem, propus de ASF, propune ca sistemul bonus-malus să aibă următoarele criterii:
istoricul de daune plătite;
natura și severitatea prejudiciilor produse pentru care s-au achitat despăgubiri, respectiv daune morale, vătămări corporale sau decese;
conducerea vehiculelor sub influența băuturilor alcoolice și/sau a substanțelor cu efect psihoactiv;
oferirea unor informații inexacte sau cu reticență făcută cu rea credință conform prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, la momentul încheierii contractului RCA;
nerespectarea obligației continue de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 zile;
contravențiile și sancțiunile aplicate de către personalul Poliției Române privind încălcarea regulilor pentru circulația vehiculelor care denotă un comportament neadecvat în trafic ce conduce la un risc ridicat de accidente.
Așadar, sistemul bonus-malus va ține cont și de natura și severitatea prejudiciilor. Iar cei care sunt prinși că au condus vehicule sub influența băuturilor alcoolice, de exemplu, vor plăti mai mult pentru asigurarea auto obligatorie, scrie digi24.ro.
În schimb, șoferii fără incidente în trafic și fără sancțiuni, vor putea plăti chiar la jumătate prima de asigurare.
Noile sancțiuni propuse de ASF sunt:
2.000 lei – în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor;
5.000 lei – în cazul vehiculelor de transport marfă având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone;
7.000 lei – în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie;
7.000 lei – în cazul vehiculelor de transport marfă având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone;
15.000 lei – în cazul vehiculelor de transport marfă având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone.
Sancțiunea pentru lipsa RCA în cazul vehiculelor care nu se încadrează în categoriile de mai sus (motociclete, scutere, trotinete, etc.), pentru care se impune achiziționarea unei asigurări auto obligatorii, va fi de 1.000 de lei.