Proiect: Samsarii care vând maşini second hand şi îşi ţepuiesc clienţii vor primi pedepse chiar și de cinci ani de închisoare (VIDEO)

Publicat: 08 03. 2016, 11:20

Politicienii le-au pus gând rău samsarilor. Astfel, cei care vând maşini second hand şi îşi ţepuiesc cu bună ştiinţă clienţii, riscă să ajungă la închisoare. Între doi şi cinci ani ar putea primi intermediarii auto dacă proiectul de lege care se află deja în dezbatere la Senat va fi adoptat, informează B1 TV.  Proiectul de lege a fost iniţiat de un grup de deputaţi PNL şi independenţi.

”Aceasta lege este o lege care efectiv va salva vieți, pentru că acești iresponsabili de samsari vând autovehicule care au avut înainte daune totale. Nici măcar nu sunt reparate, acelea sunt cârpite, iar noul proprietar se bucură că a cumpărat o mașină cu kilometri puțini și într-o stare bună, dar, în realitate, nu știe că nu are montate airbag-uri și, așa cum știm, acestea fac diferența dintre viață și moarte”, a declarat Cristian Muntean, președinte ASSAI.

Chiar dacă piaţa vânzărilor second hand a căzut în ultimii ani, samsarii nu îşi abandonează afacerile şi continuă să aducă autoturisme din străinătate. Ba mai mult, aceştia găsesc tot mai multe trucuri prin care ruşesc să fenteze şi statul şi clienţii.

”Dânșii cumpără mașini care sunt de obicei daune totale, le cârpesc, pun niște piese astfel încat să arate cât de cât, cumpărătorul nu știe că în spate e afectată structura de rezistentă, iar atunci mașina trebuie radiată din circulație, nu pusă din nou în cirulație și vândută ca un autovehicul de încredere garantat de samsarii noștri”, a mai afirmat Muntean.

Proiect: Samsarii care vând maşini second hand şi îşi ţepuiesc clienţii vor primi pedepse chiar și de cinci ani de închisoare

#DIRECT_ONE_1trnmv#

Neregulile cel mai des întâlnite sunt legate de kilometrajul dat înapoi, numărul proprietarilor, proveniența autoturismului, dar și accidentele sau modificările suferite în timp.

De cele mai multe ori, samsarii încearcă să modifice istoricul mașinilor mai ales când vine vorba despre kilometraj astfel încat să obțină de la cumpărători câ mai mulți bani. Astfel se face că aproape 80% dintre mașinile care se află pe piața second hand au fost modificate fără ca eventualii clienți să știe acest lucru.

Iniţiatorii proiectului mai spun că, de multe ori, procurorii adoptă neînceperea urmăririi penale şi îndrumă părţile către un proces civil, ori samsarul neagă pur şi simplu ca ar fi avut cunoştinţă despre starea tehnică a maşinii şi scapă. Statisticile arată că siguranța circulației reprezintă unul din domeniile în care România se situeaza pe ultimele locuri în Europa.