Depunerea dosarelor pentru Programul Rabla 2020 continuă, dar în condiții speciale din cauza crizei generate de noul coronavirus (COVID-19).
Ministerul Mediului a anunțat la finele săptămânii trecute că depunerea dosarelor de finnațare pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus se va face exclusiv online, din cauza pandemiei de COVID-19.
Potrivit Ministerului Mediului, obligativitatea prezentării certificatului de distrugere și radiere a autovehiculelor vechi a fost înlocuită cu o comunicare online către dealer.
Astfel, cel care achiziționează un vehicul nou prin programele Rabla Clasic 20202 sau Rabla Plus 2020 trebuie să transmită dealerului o adresă, parte a dosarului online, în care să specifice data și numele operatorului unde mașina a fost casată.
Totodată, au fost înlocuite și certificatele de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale. Potrivit reglementărilor actualizate prin depunerea online a dosarelor pentru Programul rabla 2020, certificatele mai sus amintite sunt înlocuite cu o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că viitorul posesor al mașinii noi nu are datorii la stat, la momentul achiziției noului vehicul.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a precizat într-un comunicat de presă că a promis românilor că va adapta programul Rabla 2020 la starea de urgență generată de pandemia de coronavirus, astfel că depunerea dosarelor online este cea mai bună soluție în aceste zile.
“Dosarele pot fi realizate integral cu documente emise electronic și depuse mai departe, tot prin mediul online. Vrem să mișcăm lucrurile chiar și în această perioadă și să ne adaptăm la ea”, transmite Alexe.
Totodată, Alexe a mai spus că avem unul dintre cele mai mari bugete AFM și trebuie folosit pentru a sprijini populația și economia țării.
Termenele de depunere a dosarelor au fost modificate, anunță Ministrul Mediului.
Astfel, pentru programul Rabla Clasic 2020, valabilitatea notei de înscriere a fost prelungită cu 60 de zile, de la 120 de zile la 180 de zile.
De asemenea,pentru persoanele fizice, termenul de casare al autovehiculului vechi a fost extins cu 60 de zile, de la data emiterii notei de înscriere.
Pentru persoanele juridice, termenula fost extins cu 180 de zile de la data emiterii contractului de finanțare și a notei de înscriere.
În privința programului Rabla Plus 2020, atât persoanele fizice, cât și cele juridice beneficiază de o extindere a valabilității notei de înscriere cu 40 de zile. Asta înseamnă 220 de zile (180 de zile erau până acum) de la data emiterii.
“Pentru toate programele și proiectele aflate în derulare, cu excepția Rabla și Rabla Plus, cărora le sunt aplicabile modificările expuse anterior, toate termenele se suspendă pe perioada stării de urgență și încă 30 de zile după încetarea acesteia”, potrivit autorităților.
Ministerul a mai anunțat faptul că aceste măsuri au menirea să înlesnească obținerea și acordarea finanțării prin debirocratizarea proceselor specifice, în sensul acceptării documentelor emise în format electronic și transmiterii acestora prin mediul online, prorogării sau, după caz, suspendării termenelor în cadrul programelor și contractelor aflate în derulare, fără însă a suspenda sesiunile în curs, programele și proiectele putându-se derula în continuare.
Prima de casare este de 1350 euro (6500 lei) pentru cei care își doresc să achiziționeze un autoturism nou sau o motocicletă (premiera acestui an).
Programul RablaClasic 2020 are un buget de 405 milioane lei, cel mai mare buget de la lansarea sa și cel mai mare număr de beneficiari din ultimii 15 ani.
Mai mult, prima de casare poate să crească cu încă 1.000 de lei dacă maşina pe care o alege beneficiarul are pragul de emisii de 96 de g de CO2 per km.
Totodată, s-a introdus un eco-bonus nou în programul de anul acesta, cu o valoare de 1.000 de lei peste prima inițială, dacă clientul alege o maşină cu sistem GPL sau GNC.