Preţurile poliţelor RCA au crescut fără niciun motiv. Potrivit datelor venite de la ASF, asigurătorii au mărit tarifele deşi daunele plătite nu au crescut deloc, aşa cum motivează ei majorările de preţuri. Ba chiar au scăzut.
Tariful mediu al unei poliţe RCA pe 12 luni a crescut pe primul semestru din 2016 cu 24% faţă de ultimul semestru din 2015, de la 565 de lei la 701 lei. Asta în condiţiile în care daunele totale plătite de companiile de asigurări au scăzut de la 1,067 miliarde lei la 1,034 miliarde lei în aceeaşi perioadă, după cum arată datele ASF, citate de Ziarul Financiar.
Şi pe termen lung, lucrurile stau perfect pentru companiile de asigurare. Astfel, în doar cinci ani, ca urmare a creşterii accelerate a tarifelor, primele brute subscrise din RCA s-au dublat, de la 1,1 miliarde lei în semestrul unu din 2012 la 2,2 miliarde lei în semestrul unu al acestui an. Daunele plătite în aceeaşi perioadă au crescut doar cu 38%, de la 745 de milioane de lei la 1.034 milioane lei.
Majorarea intempestivă a primelor a avut loc în 2015 şi 2016, când tariful mediu la RCA a crescut în fiecare an cu 20-25%, exact în perioada în care au fost scoase din piaţă singurele companii cu capital românesc din asigurări, Astra în 2015 şi Carpatica în 2016. Iar acum, practic asigurătorii au ajuns să plătească în prezent pentru daune doar jumătate din banii încasaţi de pe poliţele de asigurare.
Companiile de asigurări au acuzat tot timpul în această perioadă creşterea daunelor ca să justifice majorarea tarifelor RCA, însă datele ASF arată că daunele plătite au rămas în ultimii patru ani jurul valorii de circa un miliard de lei. În aceeaşi perioadă însă primele brute subscrise pe RCA au crescut de la 1,3 miliarde de lei la 2,2 mld. lei, deci cu 70%.
RCA a crescut artificial
#DIRECT_ONE_frn0wv#
Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, Cristian Muntean, președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente, a declarat că în ultimul an, prețul RCA a avut cea mai mare creștere dintre toate produsele din România.
”Asistăm la desfășurarea unui ghem de minciuni care s-a desfășurat ani de zile și care, încet, încet, începe să se desfacă. Asigurătorii, la unison cu cei de la ASF, au susținut ani de zilei că prețul poliței RCA a crescut și este normal să crească din cauza despăgubirilor acordate de către asigurători, care sunt în creștere. Iată că cifrele îi contrazic pe amândoi: despăgubirile au scăzut în ultimul an, iar prețul poliței RCA a avut cea mai mare creștere dintre toate produsele comercializate în România (…) mai ales în condițiile în care vorbim de un produs de asigurare cu caracter obligatoriu.
Asigurătorii au luat cea mai comodă decizie ca să ajungă să-și umple buzunarele, au majorat prețul poliței RCA. Nu a crescut nivelul de asigurare a parcului auto românes, dimpotrivă, Consiliul Concurenței ne confirmă faptul că nivelul de asigurare este unul extrem de scăzut, undeva în jur de 71-72%. Asta înseamnă că România riscă infringement din această cauză pentru că nivelul minim admis de Uniunea Europeană este de 85%. România riscă niște amenzi foarte importante pentru ficare zi în care acest nivel nu este unul minim stabilit de către UE”, a declarat Cristian Muntean.