La momentul actual, România are 500 de stații electrice pentru încărcarea autovehiculelor, dintre care, 100 se află în București. Densitatea minimă de încărcătoare ar trebui să fie de 7 încărcătoare pe km pătrat, arată un studiu al International Council on Clean Transportation (ICCT).
Autoritățile din România sprijină cumpărarea autovehiculelor nepoluante prin programul Rabla Plus, prin oferirea unui eco-tichet în valoare de 45.000 lei pentru autovehicule noi electrice și de 20.000 lei pentru autovehicule noi hibride.
În intervalul ianuarie-octombrie au fost înmatriculate peste 3.018 autovehicule electrice în România. Prin aceste cifre, România a depășit numărul de înmatriculări de autovehicule electrice din perioada 2011 – 2019, inclusiv. În prezent. peste 9.000 de autovehicule electrice sunt prezente pe teritoriul României, iar analizele specialiștilor arată că până la finalul anului numărul total va depăși 10.000 de înmatriculări, conform economica.net
„Dacă analizăm datele din ultimul deceniu, observăm o creştere fulminantă a vânzărilor de vehicule electrice în ultimii doi ani, în ciuda pandemiei şi a încetinirii economice ulterioare. Unul dintre factorii care au accelerat adoptarea EV este reprezentat de noile tehnologii inovatoare de care dispunem astăzi, respectiv încărcarea rapidă şi inteligentă. Perspectivele pe această piaţă rămân în continuare foarte promiţătoare, datorită ritmului rapid al inovaţiei din domeniu”, a declarat Claudiu Suma, CEO Lectri.co.
La nivel european, Dacia Spring a înregistrat vânzări record, ajugând în top 10 cele mai vândute mașini electrice în spațiul european.
Totuși, suntem departe de media mașinilor electrice din Occident. Peste 30.000 de mașini electrice au fost înmatriculate, doar în luna octombrie, în Germania, mașina celor de la grupul Renault – Renault Zoe a reușit să se claseze drept cea mai vândută mașină electrică din Germania.
Comparativ, în Franța, peste 687,876 de autovehicule electrice și hibrid se află pe străzile franceze. Dintre care, 453,143 sunt autovehicule full electrice, iar 234,733 sunt autoturisme hibrid.
Lista prezintă numărul de mașini electrice pe baterii vândute în anul anterior, 2020:
Norvegia (74.8%)
Islanda (45%)
Suedia (32.2%)
Olanda / Țările de Jos (24.9%)
Finlanda (18.1%)
Danemarca (16.4%)
Elveția (14.3%)
Portugalia (13.5%)
Norvegia se bucură de o mai mare abundeță a autovehiculelor electrice, deoarece Guvernul Norvegiei a decis ca taxele pe mașini electrice să fie scăzute semnificativ, pentru a nu ridica probleme în achiziția unui autoturism nepoluant.