Parcarea mașinii jumătate pe trotuar, jumătate în stradă, legală în România? Ce prevede Codul Rutier 2024

Publicat: 19 02. 2024, 12:21
Sursa foto: Freepik.com

Unii șoferi români s-au întrebat cel puțin o dată dacă este legal să parchezi mașina jumătate pe trotuar și jumătate în stradă, însă puțini știu ce prevede Codul Rutier 2024 cu privire la acest lucru.

Din lipsa locurilor de parcare, o problemă des întâlnită în marile orașe din România, șoferii au tendința de a lăsa mașinile unde găsesc un loc liber, însă trebuie să știe că pot fi amendați dacă au parcat în fața casei, pe trotuar, pe stradă sau pe ambele zone.

Ce prevede Codul Rutier 2024 cu privire la parcarea autoturismelor

Legea prevede sancțiuni atât pentru șoferii care ocupă drumurile publice, cât și pentru șoferii care blochează trotuarele. Astfel, Codul Rutier interzice oprirea sau staționarea în anumite zone sau intervale orare, locațiile fiind semnalizate prin indicatoare rutiere.

Pentru evitarea celor menționate anterior, unii șoferi preferă să-și lase mașinile pe trotuar, însă Art. 72 din OUG nr. 195/2022, privind circulația pe drumurile publice, interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate.

Dacă pietonii nu au cel puțin un metru pentru a putea circula în condiții bune pe trotuar, șoferii pot să fie amendați dacă parchează chiar și în fața casei. Astfel, ei pot să primească șase puncte de amendă.

Cât pot șoferii să parcheze mașina jumătate pe trotuar, jumătate în stradă

Potrivit legislației în vigoare, autoturismele pot să fie parcate pe trotuar doar în cazul în care sunt amplasate indicatoare rutiere care să permită astfel de manevre. Multe sunt situațiile în care șoferilor le este interzis să parcheze mașina pe carosabil, deși poate că spațiul le permite acest lucru, scrie promotor.ro.

Șoferii trebuie să țină cont de indicatoarele rutiere amplasate în zonă atunci când vor să-și parcheze mașina, pentru că, în caz contrar, ei pot să fie amendați, iar autoturismul poate fi ridicat, potrivit legii.