Reînnoirea permisului de conducere devine din ce în ce mai dificilă pentru șoferii din Spania, în special pentru cei care au împlinit vârsta de 65 de ani. Pe lângă examenul medical, evaluarea psihologică și fotografia nouă, șoferii trebuie să se pregătească și pentru eventualele modificări anunțate de șeful Direcției Generale pentru Trafic (DGT).
Oficialii din domeniul transporturilor din Spania doresc să introducă modificări la reînnoirea permisului de conducere pentru cei peste 65 de ani. Aceste schimbări vor face procesul de reînnoire mai exigent și mai dificil pentru această categorie de șoferi. Cu toate acestea, nimeni nu va fi interzis să conducă din cauza vârstei, a afirmat șeful Direcției Generale pentru Trafic (DGT), Pere Navarro.
Condițiile fizice ale șoferului vor fi mai bine verificate la reînnoirea permisului de conducere, conform noii modificări propuse de Pere Navarro, șeful Direcției Generale pentru Trafic din Spania.
„Acum, de la vârsta de 65 de ani, reînnoiești permisul pentru încă cinci ani. Dar extinderea permisului de conducere pentru cineva care are 90 de ani, timp de cinci ani, mi se pare ciudat”, a declarat el, conform publicației spaniole Eldia.
În prezent, nu există o dezbatere publică referitoare la noile modificări propuse în legea circulației. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, DGT a solicitat Guvernului diverse schimbări în acest domeniu. Una dintre aceste modificări ar putea afecta reînnoirea permisului de conducere pentru persoanele în vârstă, deși nu s-a precizat încă nicio durată de valabilitate a permisului.
Conform statisticilor, doar 10% dintre șoferii din trafic au peste 65 de ani, dar unul din trei accidente implică o persoană în vârstă. Cu toate acestea, există un studiu recent care contrazice aceste statistici și afirmă că șoferii în vârstă nu reprezintă un pericol pe drumurile publice. Acest studiu, intitulat „Persoanele de peste 65 de ani la volan: pericol real sau mit social?”, a fost realizat de Fundația Línea Directa, în colaborare cu Fesvial și Centro Zaragoza.
Conform acestui studiu, rata accidentelor cauzate de șoferii în vârstă este de patru ori mai mică decât cea a celor cu vârsta sub 25 de ani și mai puțin de jumătate din cea a șoferilor cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani. Acest lucru se întâmplă deoarece șoferii în vârstă respectă mai mult limitele de viteză, nu sunt agresivi la volan și își acceptă mult mai bine propriile limitări, în special cele auditive și vizuale. De asemenea, ei parcurg mai puțini kilometri și evită să conducă noaptea.