Numere de înmatriculare verzi / Cine le poate obține, cât costă, de ce acte ai nevoie și alte informații importante

Numere de înmatriculare verzi / Cine le poate obține, cât costă, de ce acte ai nevoie și alte informații importante
Foto: observatornews.ro

Mașinile electrice care circulă pe drumurile din România se pot diferenția de celelalte autovehicule prin numerele de înmatriculare verzi.

Primul astfel de număr a fost eliberat în urmă cu mai bine de un an, iar în prezent numărul șoferilor care optează pentru numere verzi este tot mai mare.

Numărul verde, folosit în cazul mașinilor electrice, funcționează precum un pașaport verde. În plus, are alte câteva beneficii pentru șoferii care se află la volan.

Beneficii numeroase în cazul plăcuțelor verzi

Numerele de înmatriculare verzi sunt acordate vehiculelor cu emisii zero de dioxid de carbon.

Conform Direcţiei Regim Permise de Conducere si înmatriculare a Vehiculelor, anul trecut au fost emise 6.116 placute cu numarul de inmatriculare avand literele si cifrele de culoare verde.

Pentru a intra în posesia unui astfel de număr, șoferii trebuie să respecte câțiva pași, potrivit observatornews.ro.

De ce acte ai nevoie pentru a obține un număr de înmatriculare verde

Eliberarea plăcuţelor de înmatriculare verzi se face doar la solicitarea expresă a proprietarului automobilului. În cazul în care aceasta nu dorește un număr verde, plăcuţele eliberate vor avea literele şi cifrele de culoare neagră.

Iată lista de acte de care ai nevoie pentru a solicita un număr verde:

  • cererea solicitantului;
  • dovada plăţii contravalorii plăcuţei/plăcilor cu număr de înmatriculare;
  • actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul persoanei juridice;
  • plăcuţele vechi cu număr de înmatriculare ori, după caz, declaraţia de pierdere sau dovada declarării furtului acesteia/acestora emise de autorităţi competente;
  • procura specială în formă autentică, după caz.

Cât costă un număr de înmatriculare verde

În ceea ce privesc prețurile, contravaloarea unei plăcuțe este de 20 de lei pentru plăcuţa tip A, 23 de lei pentru plăcuţa tip B (pentru partea din spate a modelelor de teren dotate cu loc de amplasare special prevăzut) şi, respectiv 17 lei pentru plăcuţa tip C (motocicluri), mai scrie sursa citată.

Numerele speciale se atribuie preferenţial doar la cerere, iar pentru asta va trebui achitată, în plus, taxa de 45 de lei pentru număr preferenţial.

Potrivit e-juridic.manager.ro, numărul vehiculelor electrice înmatriculate în România a cunoscut o creştere de aproximativ 114% anual, din anul 2010 până la sfârşitul anului trecut, fiind înmatriculate în România 26.277 de vehicule electrice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`